V regionu ubývá ložisek štěrkopísku. Nové by mělo vzniknout u Pňovic

15. srpen 2023 10:00

Morava a Slezsko patří k důležitým lokalitám pro těžbu štěrkopísku. Konkrétně v Olomouckém kraji ale bude většina aktuálních ložisek této suroviny během několika let vytěžená. Nové by mělo vzniknout v Pňovicích na Olomoucku.

„Zásoby jsou u nás v tom střednědobém krátkodobém horizontu poměrně značné, je to 10 až 15 let,“ říká geolog Daniel Šimíček z olomoucké Univerzity Palackého, ložiska štěrkopísku by v Česku byla, zejména na Moravě a ve Slezsku, většina se podle něj ale v dohledné době dotěží. Spotřeba štěrkopísku přitom narůstá. Většina těch ložisek už u nás dotěžuje. V Olomouckém kraji funguje asi 25 ložisek a z toho 20 je na hraně vytěžitelnosti, nebo velmi brzy do těch 7 let skončí,“ dodává geolog. Otevření nových těžebních prostor ale trvá. „Celý ten schvalovací proces je u nás martyrium. Než vyběháte všechny ty papíry, tak to trvá v průměru nějakých 7 let,“ popisuje Šimíček.

Aktuální dobývání štěrkopísku chtějí těžaři rozšířit v Nákle na Olomoucku, s plánem ale nepochodili v loňském referendu. S podobným záměrem nesouhlasili také v Tovačově na Přerovsku. Otevření zcela nového těžebního prostoru pak plánuje investor v Pňovicích na Olomoucku. „Jsme na lánu pšenice na severovýchodním konci katastru obce Pňovice. Uprostřed tohoto lánu by měla začít těžba štěrkopísku. Těžaři mají ve stavebním řízení povolení na přístupovou komunikaci, takže s tím už nejde nic moc dělat. Obec už se dříve zavázala ke spolupráci s těžařem za vidinou příspěvku pro rozvoj obce,“ popisuje přímo na místě nezávislý starosta Radovan Štábl.

Velké části místních plán nevadí, někteří doufají, že se budoucí vytěžený prostor snad v budoucnu promění v místo na koupání, další zase vidí možný přínos do obecní pokladny. Někteří místní se ale obávají navýšení hluku a dopravy v obci, strach mají i o spodní vodu. „Občané z toho mají strach, že začne kolísat spodní voda. Uvidíme, co to bude dělat,“ přibližuje starosta Radovan Štábl.

Kdy by mohla začít samotná těžba ale není jasné, zástupci investora na zaslané otázky ve stanoveném termínu nezareagovali.

Spustit audio