V restauracích na Přerovsku v souvislosti s kontrolami bezinfekčnosti ubylo hostů

9. listopad 2021

Úbytek hostů. Tak hodnotí první týden po vyhlášení nového nařízení o prokazování bezinfekčnosti v restauracích, barech a kavárnách někteří jejich provozovatelé. Například na Přerovsku hlásí největší propady v tržbách podniky v centrech měst, o něco lépe jsou na tom ty v okrajových částech nebo na vesnicích.

„Trošku, maximálně o patnáct procent,“ odhaduje úbytek zákazníků Karol Prager, provozní jedné restaurací na sídlišti Struhlovsko v Hranicích.

Hosté ale chybí především v  restauracích, které se nacházejí v centrech větších měst. „Zaznamenali jsme pokles asi o 30 procent a asi o deset procent se zvýšilo množství jídla s sebou – asi logická volba pro neočkované lidi,“ dodává Igor Tadič, který provozuje podnik ve Wilsonově ulici v Přerově.

Čtěte také

Jako obrovský propad hodnotí tržby za poslední týden paní Věra, majitelka restaurace v centru Přerova. „Tržby máme nižší o 80 procent. Přemýšlím, co dál,“ krčí rameny. Podle paní Věry měla drtivá většina jejich hostů své doklady o bezinfekčnosti v pořádku. Žádnou konfliktní situaci řešit nemusela.

Kontrola nevadí ani pravidelnému návštěvníkovi její restaurace panu Davidovi. „Prokážu se velice rád a možná bych do restaurace chodil i častěji, kdyby se prokazovali všichni,“ říká.

Vytíženost drží svatý Martin

Přesto mají kuchaři v těchto dnech v restauracích práce každý den až do večera. Taky Marek. Na čtvrtek totiž připadá svátek svatého Martina. „Samozřejmě chystáme dopředu už nějaké knedlíky, začínají husy, paštiky a podobně budeme dodělávat ve středu,“ připomíná.

Přerovsko sice patří z hlediska covidové nemocnosti k nejpostiženějším regionům v Česku, přesto většina restaurací v Přerově má rezervace pro slavnostní menu většinou obsazené.

„Může se stát, že se rezervace budou rušit z důvodů nemocí nebo pozitivních testů. Ale když se zruší, tak se zase nahradí novými zákazníky, protože ten zájem o svatomartinské hody je stejný jako každý rok,“ říká vlastník jedné z restaurací Ladislav Šimek.

I tak velká část přerovských restaurací letos nabízí rozvoz svatomartinského menu. Zájem je prý vysoký.

Spustit audio