V rokytnickém Muzeu Orlických hor šustí listí, zpívají ptáci a plují ryby

12. říjen 2015
Česko – země neznámá

Když je teplo, vyrazí člověk rád na procházku do přírody, třeba i proto, aby ji lépe poznal. Když se ale ochladí, většinou se nám ven moc nechce. Přírodu ale přesto můžeme poznávat, třeba v rokytnickém Muzeu Orlických hor.

Muzeum vzniklo v rekonstruované sýpce z první poloviny 19. století. S faunou i flórou Orlických hor se tu návštěvníci mohou seznámit na interaktivních tabulích, které imitují zvuky přírody a nabízí také kvíz s okamžitým vyhodnocením.

Hned u vstupu upoutá příchozí ohromná prosklená voliéra. Je vysoká devět metrů a prochází všemi třemi patry budovy. Uvnitř je strom, na kterém je umístěno více jak 50 druhů exponátů, zejména ptactva, žijících v regionu Orlických hor.

Než návštěvník opustí přízemí, projde kinosálem, ve kterém se promítá film Tajemství jelena lesního. Kromě toho se v něm konají i různé přednášky. Na okolních stěnách jsou umístěny panely s historií, faunou i flórou Orlických hor.

Řemesla v interiéru sýpky

Další interaktivní prvek představují speciálně upravené podlahy. Na nich se můžete projít například řekou, kdy vám pod nohama plují ryby, stoupat horskou strání plnou kamení nebo se brouzdat spadaným listím. Vše je doprovázeno zvuky. Kameny o sebe narážejí, listí šustí, a tak není divu, že právě tato část zejména děti hodně baví.

Expozice představuje i řemesla Orlických hor

Začíná sklářstvím, které úzce souvisí i s popelářstvím, dále je zde zastoupeno řemeslo kovářské a také papírnické. Další řemesla jsou představena ve 3. patře. Jejich součástí jsou interaktivní dílny. Na počítači si zde můžete najít, jak se co dělalo. A vše potřebné k výrobě pak najdete v zásuvkách. Vyzkoušet si tak můžete například malování na sklo a podobně.

Jedno z řemesel regionu - sklářství

Dále se dostanete k textilnictví, typickému řemeslu Orlických hor. Tam si můžete podle videa utkat na malém stavu třeba kousek koberečku. Ale pozor, nezamotat, jak se často stává. Průvodkyně pak musí dát vše do pořádku.

Poslední část expozice představují netradiční ozdoby na stromeček, opět typické domácí řemeslo. První drátěné ozdoby byly z přelomu 18. a 19. století, později – přibližně ve 30. letech minulého století se začaly vyrábět vyfukované, dodnes známé kouličky.

Muzeum Orlických hor v Rokytnici v Orlických horách je po celý rok, vždy kromě pondělí od 9 do 17 hodin.

autor: BAL
Spustit audio