V sadech i u výrobních pásů chybějí brigádníci. Studenti nemají o manuální práci zájem

29. červenec 2017

Letní sběr ovoce nebo chmelu už podle mnohých studentů patří minulosti, čím dál častěji si domlouvají brigády v oblasti služeb. Vidět je to i na letošní sezóně, kdy sadařům chybí pomocné síly. Brigádníky shání i řada výrobních podniků například v Olomouci. Mladí lidé jsou ale díky široké nabídce letních přivýdělků vybíraví a přednost dávají třeba administrativní práci.

S olomouckou studentkou Ivetou sedíme u počítače. Ukazuje mi, jak vypadá její brigádnická rutina. V létě si přivydělává jako takzvaná copywriterka – z pohodlí domova vymýšlí reklamní texty. „Teď píšu článek pro internetový obchod s doplňky, konkrétně o peněženkách. Obvykle mi to zabere tak hodinu i s rešerší a napíšu jednu normostranu, protože potom pozornost čtenáře klesá,“ říká.

Iveta pořizuje k článkům vlastní snímky. K její práci tak patří i fotografování, které je pro ni velkým koníčkem. S brigádou je spokojená i po finanční stránce. Za manuální práci na poli nebo třeba ve výrobní hale by určitě neměnila: „Chytlo mě to a chtěla bych se tomu věnovat i dál.“

Nižšího zájmu studentů o fyzicky náročnější práci si všímá i místopředseda Ovocnářské unie Moravy a Slezska Michal Horáček. „Aktuálně se k nám mnoho studentů ve srovnání s předchozími lety nehlásí. Spolupracujeme s agenturami, které nám zprostředkují pracovníky ze zahraničí. Jedná se především o Bulhary a Rumuny,“ uvedl Horáček.

Pracovníci přes léto chybí i u výrobních pásů a ve skladech. Situaci tady ovlivňuje hlavně rekordně nízká nezaměstnanost, jak potvrzuje vedoucí olomoucké pobočky jedné z pracovních agentur Ondřej Kolínek: „Zaměstnavatelé v Olomouckém kraji se snaží nedostatek pracovních sil vykrýt přes léto studenty. Když to srovnáme meziročně, tak poptávka na brigády vzrostla asi o 25 procent. Platově se v Olomouckém kraji pohybují brigády v rozmezí 100 až 120 korun na hodinu.“

Letní přivýdělky tak seženou studenti ještě teď v polovině prázdnin. Nabídky zaplňují i sociální sítě. Ty jsou pro mladé lidi hlavní platformou, kde si brigády domlouvají.

Spustit audio