V sobotu probíhá potravinová sbírka. Po loňské pauze opět pomůže potřebným

22. duben 2021

V sobotu se lidé budou moci zapojit do sbírky potravin pro potřebné. Jejím prostřednictvím tak mohou pomoci chudým rodinám, nebo lidem bez domova. Stačí, aby pro tyto lidi ve vytipovaných obchodech ke svému nákupu něco přikoupili. Do sbírky, která se loni kvůli koronavirovým opatřením nekonala, se letos zapojí čtyřicet tři obchodů. 

Zástupkyně vedoucí olomoucké potravinové banky Martina Koutná připravuje krabici s lahvičkami dezinfekce a s respirátory. Jsou pro dobrovolníky, kteří budou pomáhat u blížící se potravinové sbírky. „Musíme naše dobrovolníky zajistit, aby měli patřičné vybavení do těch obchodů, takže tady máme dezinfekce, které jsme dostali a které bude mít k dispozici každý dobrovolník a potom určitě respirátory a jednorázové rukavice,“ vysvětluje Koutná. 

Dobrovolníci budou mít k dispozici dezinfekci a ochranné pomůcky

Teď už se ale jdeme podívat do skladu potravinové banky. V místnosti s potravinovými balíky jsou potraviny, které banka dostává darem, nebo získává svozem ze supermarketů. Sklad se tak ještě musí připravit na jídlo z blížící se sbírky. Letos se v Olomouckém kraji počet zapojených obchodů navýšil. „Teď jich bude čtyřicet tři, standardně jich máme kolem dvaceti,” říká Koutná. Nejvíce jsou podle ní zapotřebí zejména masové konzervy. „Určitě nejdůležitější jsou komodity, ze kterých si rodiny mohou uvařit, takže určitě konzervy, a potom ty přílohové věci, jako těstoviny, rýže, kuskus,“ přibližuje Koutná.

Potraviny, které lidé během sobotní sbírky nakoupí, pak putují partnerským organizacím, které je přerozdělí potřebným. Například olomoucká charita je používá v jídelně pro lidi bez domova, nebo je rozdělí chudým rodinám, kterým pomáhá. „Díky té sbírce je ta kuchyně nějakým způsobem stabilnější, můžeme plánovat, co se bude vařit, to jídlo může být kvalitnější,“ říká vedoucí střediska Samaritán Alexandr Dvořák.

Letošní jarní sbírka potravin bude v zapojených kamenných prodejnách v sobotu, v online supermarketech poběží až do 2. května. Seznam obchodů je na webových stránkách potravinové sbírky.

autor: bas
Spustit audio