V srdci Jeseníků můžete poznat černý kontinent. V Holčicích sídlí Muzeum Afriky

23. říjen 2015
Česko – země neznámá

Vydat se na safari do Afriky, to je sen nejednoho malého kluka. Jiřímu Čížkovi se ten sen splnil. A protože v sobě má i duši lovce, rozhodl se, že zvířata, která společně se svými kamarády v Africe uloví, přiveze k nám. A tak se v Holčovicích – Jelení na Bruntálsku postupně zabydlely antilopy, lvi, žirafa či nosorožec.

Samotné muzeum vzniklo až v roce 2013. Do té doby byla zvířata vystavena na nedalekém zámku Linhartovy. A protože výstavní prostory úplně neodpovídaly potřebám a zabezpečení exponátů, docházelo mnohdy i ke kuriózním situacím.

Někdo například odcizil roh nosorožce, kterému je zejména v čínské medicíně připisována léčivá schopnost. Nosorožec ale dostal roh nový, a tak ho v holčovickém Muzeu Afriky můžete obdivovat v plné kráse.

V muzeu ovšem najdete i zvířata z jiných koutů světa. Návštěvníky udivuje zejména obrovský lední medvěd, který stojí na zadních, díky čemuž vypadá ještě o něco větší. Anebo mohou na vlastní oči posoudit rozdíl mezi zubrem a bizonem.

České trofeje

Zkrátka ale nepřišla ani zvířata našich končin. Jedna celá místnost je věnována právě jim, na zdech visí nespočet srnčích trofejí, sáhnout si můžete na vyčiněnou kančí kůži či pokochat se hebkostí liščího kožichu.

V Africkém muzeu jsou k vidění zvířata z celého světa. I lední medvěd

A proč se Jiří Čížek rozhodl africké muzeum vybudovat? Chtěl, aby si lidé mohli zvířata důkladně a zblízka prohlédnout a také si na ně sáhnout. Což je neocenitelné zejména pro děti při výuce přírodopisu. Také jich sem míří celé školní zájezdy.

Africké muzeum v Holčovicích Jelení na Bruntálsku můžete navštívit od úterý do neděle od 9:00 do 16:30 hodin.

Spustit audio