V suchých okresech si ani pivo na benzínce nekoupíte. Manželé Kšiňanovi o výzkumu i životě v USA

21. září 2022

„Je to společenský a kulturní zvyk, ale nemělo by nám být jedno, že dětem doma nabízíme alkohol,“ říká Albert Kšiňan, který se společně se svojí ženou Gabrielou zabývá v brněnském výzkumném centru Recetox problémovým chováním mezi mladistvými nebo také pitím alkoholu. Zkoumají například i vliv stresu nebo preventivní péči.

Po studiích a práci ve Spojených státech amerických se vrátili domů na jižní Moravu, v rozhodnutí je ovlivnilo narození dítěte, ale také pandemie covidu. „Že si chceme v Americe udělat doktorát, to jsme plánovali už dávno, ale jak dlouho tam zůstaneme, to bylo otevřené. Neměli jsme tam přátele, kteří by také měli malé děti, nebyly tam ani naše rodiny. Když se naskytla v Česku možnost pracovat společně na univerzitě, tak to pro nás bylo rozhodující,“ říká Kšiňanová o jejich rozhodnutí vrátit se zpátky domů.

Oba jsou psychologové, ale také vědci a výzkumníci. Jak přiznávají, práci si nosí i domů. „Někdy se musíme vyloženě domluvit, že se nebudeme bavit o práci, jinak to k tomu přirozeně sklouzává.“

Děti a alkohol

„Studie o pití alkoholu, které jsem se věnoval, je založena na celkem jednoduché hypotéze, která zní: pokud dětem jako rodiče nabízíme alkohol, znamená to, že je to chrání, nebo že potom budou naopak pít více? Díky naší zkušenosti v USA jsme věděli, že tam je situace mnohem přísnější. Existují tam takzvané suché okresy (dry county), kde si nekoupíte ani pivo na benzínce.

Výsledky ukazují, že skutečně je to tak, že ti, kterým doma rodiče nabízeli alkohol, pili více než ti, kterým doma tyto nápoje v dětství nedávali. Asi bychom se měli zamyslet nad tím, k čemu náš laxní vztah k alkoholu vede. Nejsem bojovník za abstinenci, ale je to droga,“ vysvětluje Kšiňan.

Jak pátrají po svých výzkumných tématech? Jak souvisí fyzické zdraví a náš chronotyp – tedy to, zda jsme sovy nebo skřivani? Co si myslí o svých vědeckých oceněních a co je na jejich práci nejvíc baví? Poslechněte si v záznamu Apetýtu s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související