V Sudkově na Šumpersku museli uklízet nánosy bahna z tamního kostela nadvakrát

15. červen 2019

Přes část Olomouckého kraje se v noci ze čtvrtka na pátek přehnaly silné bouřky, místy je doprovázelo i krupobití. V Pavlovicích na Přerovsku a v Lesnici na Šumpersku se kvůli přívalovým dešťům sesunuly svahy. My jsme s mikrofonem vyrazili do Sudkova, tam se muselo několik lidí i evaukovat. Nejvíce zasažený byl ale kostel vedle obecního úřadu.

Práce na odklízení následků lijáků ladí parta zaměstnanců s nezávislou starostkou obce Milenou Sobotkovou. Byla vzhůru celou noc, únava a vyčerpání na ní je trochu znát. „Z těch polí to šlo tak rychle, nebyla šance zabránit, i když jsme pytlovali. Díky zásahu hasičů nedošlo k velkým škodám,“ popisuje starostka.

Cestou z kostela jsem se zastavila u dvou rodinných domů, jejichž obyvatelé museli být evakuováni. Vojtěch Nistor s partnerkou Simonou skončil ve zdejší škole. Teď už se vrátili a při pohledu na tu spoušť je jim do pláče. „Katastrofa, tady se začalo to koryto plnit. Kamarád nám řekl, že máme vzít to nejnutnější a utéct. Kolegovi jsem ještě pomáhal s dětmi,“ říká Nistor.

autor: aja
Spustit audio