V Šumperku se rozpadla radniční koalice. O vzniku nové jedná hnutí ANO, Pro Šumperk a ODS

18. září 2019

Necelý rok po komunálních volbách se v Šumperku rozpadla radniční koalice, zjistil Český rozhlas Olomouc. Smlouvu o spolupráci vypovědělo hnutí ANO a PRO Šumperk svému koaličnímu partnerovi, uskupení Šumperáci. Vyvrcholily tím jejich několikaměsíční spory, které vygradovaly neshodami ohledně kandidáta na uvolněný post místostarosty. Na funkci rezignovala na konci srpna Irena Jonová nominovaná Šumperáky.

Podle Radovana Auera z uskupení Šumperáci zastupitelům z ANO nevyhovoval kandidát, kterého Šumperáci navrhovali na uvolněný post místostarosty. „Oni si tím hlavně chtějí uvolnit ruce na jednání zastupitelstva, které bude ve čtvrtek. Zřejmě se tam budou snažit prosadit někoho, kdo jim je po chuti,“ říká Radovan Auer.

O nové koalici jednají zástupci hnutí ANO, PRO Šumperk a ODS. Ke složení většiny ale nemají dostatek hlasů. Budou se proto obracet na další opoziční uskupení s žádostí o tichou podporu. „Čeká nás podzim, kdy je potřeba sestavit rozpočet a stabilizovat vedení,“ vysvětluje Jakub Jirgl z ANO.

„Je jasné, že už jsme jednali. Máme nějaké hlasy přislíbeny,“ říká starosta Tomáš Spurný z hnutí PRO Šumperk. Zastupitel Tomáš Potěšil z ODS spolupráci nevyloučil. „Jde o to, že příliš mnoho variant se z hlediska současného politického složení zastupitelstva nerýsuje. ODS zvažuje, že je třeba do určité míry zachovat státotvorně,“ přibližuje Potěšil.

O situaci se bude mluvit i na čtvrtečním zasedání zastupitelstva.

autor: bas
Spustit audio