V Šumperku si zvykají na provizorní autobusové nádraží cestující i řidiči

15. leden 2020

Na provizorní autobusové nádraží si zvykají od začátku týdne lidé v Šumperku. Zastávky dělníci museli přesunout kvůli rekonstrukci dopravního terminálu do dvou nedalekých ulic. Kromě cestujících musejí počítat s komplikacemi i řidiči. 

Paní Jarmilu potkávám na jednom ze stanovišť provizorního autobusového nádraží ve Fialově ulici. Svůj spoj našla bez problému. Provizorní zastávky jsou podle ní přehledně označené a pomáhá taky orientační plánek, u kterého se každou chvíli někdo z cestujících zastavuje. Například pan Radek. „Díval jsem se tady do těch informací, mají to tu docela pěkně popsáno. Myslím, že by s tím normální člověk nemusel mít žádné problémy,“ říká Radek.

Těm, kteří jsou i přesto zmatení, poradí na místě až do konce příštího týdne pracovníci jednoho z dopravců v reflexních vestách. Úplně bez komplikací se ale přesun autobusového nádraží neobešel. „Předpokládali jsme větší ukázněnost cestujících, kteří bohužel často přecházeli mimo značené přechody. Budeme potřebovat na první dny posílit hlídky městské policie, kteří budou právě toto korigovat a případně zastavovat dopravu, pokud to bude zapotřebí,“ říká mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová.

Nejrizikovějším místem, je podle ní křižovatka Fialovy a Jeremenkovy ulice, přes kterou teď hlavně době dopravní špičky přechází davy lidí a občas tu dochází i k nebezpečným situacím. A zmatkují i řidiči aut. „Zdá se mi, že řidiči moc nedodržují nové značení. Je to chaotické,“ myslí si třeba paní Barbora.

„První dny ukázaly, že některé dopravní značky nejsou dobře viditelné, takže kolmé dopravní značení se bude upravovat tak, aby bylo dobře vidět a řidiči nevjížděli do zákazů vjezdu,“ dodává Soňa Singerová, nejčastěji musí strážníci řešit nedodržování zákazu vjezdu do Fialovy ulice.

Provizorní autobusové nádraží bude fungovat až do konce listopadu. Do té doby musí stavbaři na původním místě postavit nový dopravní terminál.

Spustit audio