V Šumperku staví sušárnu kalů z čistíren odpadních vod. Kaly už se nesmí bez úpravy vyvážet na pole

16. únor 2023 13:18

V letošním roce začala platit přísnější pravidla pro nakládání s kaly z čistíren odpadních vod. Nově je už není možné bez úpravy vyvážet na pole. Města a vodohospodářské firmy proto investují do technologií na jejich vysoušení. Úplně novou sušárnu čistírenských kalů za zhruba 180 milionů korun aktuálně staví dělníci v Šumperku.

„Nyní dokončujeme monolitické železobetonové konstrukce a od příštího měsíce bychom chtěli zahájit montáž ocelové konstrukce haly samotné sušárny,“ popisuje za stavební firmu vedoucí projektu Martin Medek.

Na práce v areálu šumperské čistírny odpadních vod dohlíží i ředitel společnosti Vodohospodářská zařízení Šumperk Martin Budiš. „Kapacita této sušárny je dělaná tak, aby zvládla veškeré kaly, které vznikají v našem správním regionů, to znamená na všech našich čistírna odpadních vod, které máme od Loštic až po Staré Město,“ uvádí Budiš.

Kapacita této sušárny je dělaná tak, aby zvládla veškeré kaly, které vznikají v našem správním regionů.
Martin Budiš, ředitel společnosti Vodohospodářská zařízení Šumperk

Společnost vlastněná bezmála třicítkou měst a obcí na Šumpersku reaguje hlavně na novou vyhlášku ministerstva životního prostředí, která začala platit od letošního roku. „Stanovuje nové zvýšené limity na tzv. hygienizaci kalů, to znamená čištění od nežádoucích látek. Produkce bude dále směřována na zemědělské pozemky, kdy zemědělci budou sušené kaly používat pro hnojení. A právě z toho důvodu víme, že už budeme nabízet produkt, který bude zbaven těchto nežádoucích látek,“ vysvětluje Budiš.

Vysušené čistírenské kaly je ale možné využít i mimo zemědělství. „Dá se to využít v energetice. To znamená, že se dá spálit ve spalovnách, v cementárnách, dá se odvést do tepláren nebo se dá využít materiálově, to znamená, že se z něj vyrábějí hnojiva,“ doplňuje Radim Jirout, pod kterého bude spadat provoz sušárny.

Šumperská sušárna čistírenských kalů by měla být hotová ještě letos, zkušební provoz má začít na podzim. Stavba podobného zařízení se aktuálně připravuje třeba taky v Olomouci.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio