V Šumperku ubývá smrků. Důvodem je kůrovec, který podle odhadů napadl zhruba třetinu městských stromů

2. březen 2019

Kůrovec nedělá vrásky jen lesníkům, ale také vedení některých radnic. Například v Šumperku odhadují, že na území města je napadená zhruba třetina smrků. Zmizet tak musely třeba i ty ze Smetanových sadů.

Hromada štěpky, to je všechno, co zůstalo ze smrků v šumperských Smetanových sadech. Jeden z dělníků ji právě lopatou nakládá na kolečka, město ji použije jako hnojivo pro ostatní stromy.

„Za tyto smrky bude pořízena v průběhu března náhradní výsadba, a to douglaskou tisolistou, která je odolnější než smrky,“ říká mluvčí Šumperka Olga Hajduková. Podobný osud jako jehličnany tady ve Smetanových sadech čeká kvůli kůrovci i další smrky ve městě. Třeba ty v zahrádkářské osadě U Studní. Počet napadených stromů se ale přesto může ještě zvýšit.

„Pokud bude nástup jara rychlý, jaro bude teplé a suché, tak je zde velká pravděpodobnost, že smrky ze Šumperka díky kůrovci zmizí,“ dodává Hajduková.

Rizikem jsou především smrky na soukromých pozemcích. Ty totiž město zkontrolovat nemůže. Právě z těchto jehličnanů se tak brouk může šířit dál na ty doposud zdravé. „Proto bych touto cestou chtěla apelovat na soukromé vlastníky, aby si povolali buď specializovaného arboristu, nebo se mohou obrátit na odbor životního prostředí. My jako město nemůžeme řešit stromy na soukromých pozemcích. Není to v naší kompetenci," doplňuje Olga Hajduková.

Podle Tomáše Černého ze šumperského odboru životního prostředí je přitom nejvyšší čas napadené stromy pokácet. „Pokud bude teplé a suché počasí, tak můžeme očekávat, že už v dubnu bude první rojení, kdy se ten kůrovec začíná šířit a napadá další stromy,“ vysvětluje Černý.

S kůrovcem se potýkají i v řadě dalších míst na Šumpersku. Nejhůře je na tom jižní část regionu.

Spustit audio