V Šumperku vznikne nový průmyslový areál. Přípravy na stavbu komplikují chránění bobři

Šumperská radnice se chystá na 12 hektarech nevyužité plochy poblíž Jesenické ulice vystavět průmyslovou zónu. Místní firmy nemají kam expandovat a město si je chce udržet. Přípravy ale komplikují bobři. Zabydleli se totiž v potoce, který areálem protéká.

Nezpevněná cesta, která vede k budoucí průmyslové zóně, navazuje na jedno z ramen kruhového objezdu v Jesenické ulici. Právě tady bude nájezd do nového areálu. Podle lidoveckého místostarosty Tomáše Spurného budou úpravy příjezdové cest jedny z nejdůležitějších. „V současné době investujeme především do projektu. Rozhodující investice bude spočívat ve vybudování přístupové komunikace, mostu přes Bratrušovský potok a dále protipovodňových opatření,“ uvedl.

Podle původních odhadů měl být areál hotový do konce letošního roku, teď ale město vidí závěr výstavby až na konec toho příštího. „Vybudovat zde výrobní areál bude náročné i s ohledem na ochranu zemědělského půdního fondu, dále s ohledem na to, že jsme v záplavovém území,“ dodává Spurný.

Nový průmyslový areál v Šumperku má být hotový do konce roku 2019

Přípravy navíc nesmí ohrozit chráněné bobry, kteří se zabydleli v Bratrušovském potoce. „Záměr města bude s existencí tohoto zvláště chráněného druhu v mírném konfliktu. Možná ho tam čekají nějaké omezení,“ říká David Čížek z Povodí Moravy.

Na nové pozemky už čeká několik firem. Jedna z prvních, které projevily zájem, je šumperská výrobna kol, jak už dříve uvedl její ředitel Pavel Veselovský: „Naše společnost v současné době sídlí v objektu, v kterém se právě nacházíme, a vzhledem k tomu, že odbyt narůstá a situace je pro nás prostorově neúnosná, rozhodli jsme se pro výstavbu nové fabriky.“

Investice přijde Šumperk podle Spurného na desítky milionů korun. Výnos z prodeje by je ale měl do městské kasy vrátit. Hlavní přínos vidí radnice ve vzniku nových pracovních míst.

autor: sol
Spustit audio