V Šumperku začala fungovat nová ambulance. Je pro pacienty s nevyléčitelným onemocněním v terminálním stadiu

7. září 2023 09:37

Tento týden začala v Šumperku fungovat nová paliativní ambulance. Je určena pacientům s nevyléčitelným onemocněním v terminálním stádiu nemoci, kteří potřebují podpůrnou léčbu.

Na první pohled je podobná běžné ordinaci. Netradiční je zde velká místnost určena blízkým pacientům. „Ta ambulance se liší tím, že předpokládáme, že zde budou nejen pacienti, ale také jejich příbuzní,“ říká Květuše Kratochvílová, lékařka paliativní ambulance.

„Aby mohli být doma, užívali si, mohli do zahrady, aby prostě měli trošku pěkný život. Toto jim zařizuje paliativní ambulance. Lečí jim bolest a nežádoucí účinky a snaží se, aby co nejdéle zůstali mobilní a bylo jim fajn,“ doplňuje Kratochvílová.

Květuše Kratochvílová, lékařka paliativní ambulance

Lékaři nové ordinace se zaměří na ty nemocné, jejichž situace zatím nevyžaduje péči lůžkového či mobilního hospice.

„Ambulance je opravdu pro ty lidi, kteří ještě nepotřebují, aby pro ně někdo držel celodenní pohotovost. Kdo může, přichází do ambulance. Pokud ty zdravotní problémy jsou takové, že člověk už není schopen, potom lékař vyjíždí do terénu,“ říká Leona Martínková, vedoucí domácí zdravotní a hospicové péče Charity Olomouc.

Paliativní péče je pro pacienty bezplatná.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio