V Těšeticích Vojnicích vracejí život do krajiny, místní vysázeli dvě nové aleje

14. červenec 2021

Pole, kam až oko dohlédne, tak vypadalo ještě nedávno okolí Vojnic ležících nedaleko Olomouce. Po dvou letech práce spolku Živé cesty alejí tu napočítáte sto osmnáct nových stromů. Jana Látalová, Honza Běhal a Přemek Holibka přišli s nápadem vysázet dvě aleje, které by kopírovaly někdejší poutní a trhovou cestu.

Společně oslovili nejen obecní úřad a místní družstvo, ale taky své sousedy, kterým nabídli možnost koupit si a vysadit svůj vlastní strom. „Máme tam například břízy, lípy, jilmy, topoly, hrušně, duby, třešně nebo habry,“ vyjmenovává Honza Běhal.

Na aleji se můžete posadit na lavičky a přečíst si na informační tabuli spoustu zajímavostí. „Vedle starých fotografií jsou tam také úryvky v hanáčtině z Čítanky z roku 1935 o poutích do Rakouska, na které místní kdysi vyráželi, aby prosili o zdraví a dobrou úrodu,“ přibližuje Jana Látalová.

Poutní alej i Trhová cesta zdokonalují ve Vojnicích životní prostor a pomáhají také bezpečnějšímu pohybu drobnější zvěře. „K některým stromům jsme nainstalovali dřevěné, čtyři metry vysoké T kusy, na které můžou usednout dravci žijící v okolí,“ vysvětluje Přemek Holibka.

autor: voj
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.