V Turovicích odhalili opravenou pamětní desku místnímu rodákovi. Zakládal v Itálii československé legie a byl v kontaktu s Masarykem

12. listopad 2018

Desítky let ležela pamětní deska kapitána Josefa Logaje schovaná na půdě. Jeho jméno postupně upadlo v zapomnění i v jeho rodných Turovicích. Během první světové války pomáhal v Itálii založit italské legie, byl v kontaktu s Masarykem i Benešem. Jeden z jeho potomků se rozhodl Logajův odkaz připomenout veřejnosti, a nechal proto zrestaurovat pamětní desku z roku 1924. Slavnostně ji v obci odhalili při příležitosti oslav konce první světové války a Dne válečných veteránů.

Černá žulová deska s vybroušeným nápisem „V tomto domě se narodil Josef Logaj, organizátor československých legií v Itálii. 1887 – 1922“. Robert Chabroň mi ukazuje ve skladu obecního úřadu v Turovicích pamětní desku, která je nově zrestaurovaná. „Místo fotky byla busta, ale ta se časem rozpadla, takže jsme to udělali tak, jak to je teď,“ komentuje.

Robert Chabroň si na tuto desku pamatuje už z dětství. „Byla u dědy doma schovaná na půdě. My jsme k ní nesměli chodit, aby se náhodou nerozbila, když jsme byli děti a hráli jsme si tam,“ vzpomíná.

Deska je umístěná před rodným domem

Zapomenutá pamětní deska slavného rodáka z Turovic byla na půdě schovaná desítky let. Teď se ale Robert Chabroň s vedením obce dohodl, že nazrál čas, aby jméno Josefa Logaje znovu znali všichni místní lidé.

Zrestaurovaná pamětní deska Josefa Logaje v Turovicích, odhalená 11. 11. 2018

„Robert zajistil kámen, zajistil desku, opravu, fotku, no a my jsme už přispěli takovou drobností, že jsme mu pomohli v parku před tím rodným domkem desku nainstalovat. A teď v neděli 11. 11. v 11 hodin, na výročí konce první světové války, jsme ji odhalili. Ti starší, co už hodně pamatují, ho ještě jakž takž měli v povědomí, ale jinak jeho jménu už dnes nikomu nic neřekne. To je jedna z myšlenek, proč to tady vlastně děláme,“ říká nezávislý místostarosta Radmil Tomčík.

Kapitán Josef Logaj pár týdnů po narukování do první světové války přeběhl frontu k Italům a právě tam pomáhal s formováním československých legií. „Spolupracoval s Masarykem a Benešem, a tím spolupracoval i na vzniku československého státu,“ dodává místostarosta.

Logaj zemřel v roce 1922, bylo 35 let. „Když se díváme na fotky z pohřbu, Masaryk v první řádě, celý Václavák plný lidí, to je úžasné, to byl prostě bomba chlap,“ uzavírá Radmil Tomčík.

autor: kra
Spustit audio