V Týně nad Bečvou mají kromě hradu také muzeum Bedřicha Smetany. V Horce nad Moravou učí péct chleba

14. březen 2018
Kraj na dlani

Dnes se na cestě krajem dozvíme něco o pálenkách i tradičním pečivu. Nahlédneme do světa korálků a také do muzea Bedřicha Smetany.

Pálenice v Hraběšicích na Šumpersku mívá v tuto dobu obyčejně ještě stále plné kotle práce. Letos je tomu ale jinak. I když bude za chvíli další jaro, to pokažené loňské se projevuje ještě teď, kdy pálenice téměř nemají co dělat. Miroslavu Kobzovi to potvrdil majitel hraběšické lihopalny Petr Markovský.

Ve světě korálků je jako doma Marta Nevrlá ze Studence na Prostějovsku. Prodává je, pořádá výtvarné kurzy, vyučuje různé techniky a zabývá se sklem. Podniká s manželem Ondřejem, společně získali prestižní značku Haná regionální produkt. Základnu mají ve Studenci, jejich prodejny Qítko najdeme v Olomouci, Prostějově a Přerově. Do korálkového království se vydala Dita Vojnarová.

Týn nad Bečvou láká k návštěvě muzea Bedřicha Smetany. Najdete ho v domě, kde skladatel s rodinou strávil dvě letní sezóny. Proslýchá se, že si oblíbil hrad Helfštýn a okolní skály ho prý inspirovaly k napsání jedné z oper. Muzeum je v provozu druhým rokem a týnští tam také pořádají nejrůznější výstavy a kulturní akce. U místního kostela je také pomník dcery Bedřicha Smetany Gabrielky, po které byla pojmenovaná oblíbená turistická trasa lesem směrem do Hranic. Do Týna nad Bečvou se vypravila Jana Zemková.

Před řadou let přišel do České republiky Holanďan Petrus Jacobus Groot. Usadil se ve Velkém Újezdu, kde provozuje i svou živnost, opravuje tu dechové hudební nástroje. Aleš Spurný ho tu navštívil znovu po osmi letech.

Propojení s přírodou, ale i s tradicemi, které přežívají tisíc let, můžete zažít v centru ekologických aktivit Sluňákov v Horce nad Moravou, kam zamířila s mikrofonem Petra Ševců. Víte, co všechno to obnáší, než se zakousnete do čerstvého pečiva? Na cestu Od zrníčka k pletýnce zve lektorka Eva Kadlčková.

autoři: Miroslav Kobza , Dita Vojnarová , Jana Zemková , Aleš Spurný , Petra Ševců , Pavel Juráš , mid
Spustit audio