V údolí Desné na Šumpersku budují protipovodňová opatření. Vzniknou tam nové tůně a mokřady

5. říjen 2018

V údolí řeky Desné na Šumpersku začíná stavba protipovodňové ochrany. Tamní obce vsadily hlavně na takzvaná přírodě blízká opatření, aby krajina dokázala vodu zadržovat. V Rapotíně, Vikýřovicích a Petrově nad Desnou vzniknou nové tůně, mokřady a slepá ramena řek.

Stojíme v centru Rapotína s Ondřejem Koppem z místní radnice. Kousek odtud se menší řeky Merta a Losinka vlévají do Desné. Byl to právě Rapotín, který podle něj poškodily ničivé povodně v devadesátých letech nejvíc.

„Je potřeba nahoře vybudovat poldry, abychom tu vodu zadrželi. Když tady byla řeč o stoleté vodě, to bychom to museli ohrázovat dvoumetrovými zdmi jako ve vězení. To prostě nejde,“ komentuje Kopp.

Přednost mají přírodě blízké prvky

Podle Davida Fíny z Povodí Moravy je tento projekt jedním z největších svého druhu u nás. „Tam, kde byl prostor, tam se využily takzvané přírodě blízké prvky, to znamená povodňové parky, zvýšení biotopu, rozšíření samotného koryta,“ dodává.

Dělníci ale musí nejprve vykácet stovky náletových dřevin. Český svaz ochránců přírody už dřív upozornil, že tady půjde mimo jiné i o zdravé stromy, které jinak není důvod kácet. „Řeší se samozřejmě i náhradní výsadba v rámci těch povodňových parků, které budou častěji zaplavovány,“ říká Fína.

Dělníci se proto jako první zaměří na vyčištění toku, uvedl Jiří Calábek ze stavební firmy. „Od 1. listopadu začínáme provádět kácení stromů, které může být jenom v úzkém rozmezí, a dál budeme budovat nový jez včetně dvou nových mostů,“ doplnil.

Práce by podle něj měly být hotové zhruba do tří let.

autor: sol
Spustit audio