V Uhřičicích mají výjimečný sifon i singulární les

12. březen 2018

Singularisté jsou spolumajitelé, kteří v Uhřičicích vlastnili také hostinec, kovárnu, jatka a pastoušku. Šedesáti sedlákům darovala 160 hektarů lesa les vrchnost.

Les dostali údajně za to, že svého pána osvobodili z obležení na hradě Tovačově. Pod říčkou Valovou v Uhřičicích podtéká dvěma tunely mlýnský náhon vedoucí sem od Bolelouce. Na konci mimoúrovňového křížení toků je voda náhonu opět vytlačována nahoru. Na břehu říčky stojí také křížek jako připomínka odbojáře, který tu byl zastřelen. Uhřičický mlýn se připomíná v roce 1247, dnes už tu žádný není, ale mlýnský kámen ve znaku obce zůstal. A proč stávala na návsi trdlice? To vám poví historik Ján Kadlec.

autoři: Aleš Spurný , Ján Kadlec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.