V unikátním muzeu vědy Pevnost poznání v Olomouci se instalují první exponáty

12. leden 2015

V Olomouci se už za pár týdnů otevře v pořadí páté science centrum v Česku. Bude z nich nejmenší, zato jako jediné nabídne moderní vědecké technologie v historických prostorách barokní vojenské pevnosti. Pevnost poznání v Olomouci je prvním centrem popularizace vědy a výzkumu na střední Moravě a jako jediné v republice je propojené s místní univerzitou.

Mezi exponáty sice nebude chybět například simulátor střelby z děla, atrakcí olomouckého science centra bude ale spíš obří model oka. V Česku tak velký model nenajdete: „Ten model je 50krát zvětšený, pohodlně se tam vejdou dva lidé. Umožní pozorovat dění na celém patře. Bude si moct navolit různé zrakové vady. S barevnými defekty, hmyzí vidění, šedý zákal…,“ popisuje Ivana Fellnerová z přírodovědecké fakulty.

Je to díky tomu, že na vnější stranu technici umístí digitální kameru, která bude snímat prostor v zorném poli obřího oka. Pozornost malých i velkých návštěvníků ale určitě vzbudí jedinečný exponát - dutý model mozku. Hloubku má pět metrů a vstoupit do něj můžete ze dvou stran. Ve zšeřelém prostoru, kde se vmáčkne pět až osm lidí uvidíte světelnou neuronovou síť, nebo můžete díky speciálním softwarům sledovat, co jeden každý neuron zrovna dělá: „Můžeme si projít nervový signál, což je vlastně elektrický signál podél toho neuronu, jak se šíří, jak ho ta buňka vyhodnocuje, jestli posílá dál nebo naopak ztlumí,“ doplňuje Ivana Fellnerová.

Na vlastní oči uvidíme zvnitřku mozku, co se děje například při mrtvičce: „Toto je jeden z cílů ukázat, co se děje, když dochází k mozkové mrtvici. A nebo vlastně dneska tak časté arterosklerotické problémy, zúžení cév, omezení prokrvení, ischemie a tak dále," říká Ivana Fellnerová.

Pevnost Poznání - bývalý dělostřelecký sklad

Muzeum poznání nabídne mimo jiné planetárium, zátopový model města či model lidského mozku. Expozici muzea ozdobí například prostorové piškvorky, dvoumetrové ocelové váhy, obří dřevěné hlavolamy či maketa děla. Vedle interaktivních expozic se součástí centra stanou také laboratoře, ateliéry i studia.

A tak se nabízí otázka, kdy všechny tyhle atrakce uvidí první návštěvníci. „Od března poběží program pro školy, například pořadu v Planetáriu nebo výuky v laboratořích a 17. dubna bude slavnostní otevření během Akademia Film Olomouc, kde Science centrum otevře jedna z hvězd světové vědy, jejíž jméno ještě nemůžu prozradit,“ říká ředitel projektu Matěj Dostálek.

autor: bam
Spustit audio