V uplynulém roce měli záchranáři více práce. Přibylo výjezdů, létali méně

30. březen 2021

Proticovidová opatření se odrazila pozitivně na vytíženosti části olomoucké záchranné služby. Kontrétně té letecké, které loni ubylo zásahů. Posádky vrtulníků totiž vzlétaly k menšímu počtu dopravních nehod a úrazů na horách. A v podobném duchu se situace vyvíjí i letos.

Jiří Lysák, vedoucí lékař letecké zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje mi ukazuje vrtulník, který stojí venku připravený na případný zásah. „Dalo by se říct, že je klidnější. A to z toho důvodu, že výrazně ubylo dopravních nehod, úrazů na horách, protože celá zimní sezóna a lyžaři nejsou. Co se týče pěších turistů, tak není časté, že by se jim něco stávalo. Co se týče dopravy, tak je vidět, že ubyla mobilita obyvatelstva,“ popisuje Lysák, jak se změnila v poslední době služba letecké záchranky.

Podle Jiřího Lysáka se snížilo také množství výjezdů k domácím úrazům. Například ke zraněním po pádu ze stromu nebo ze střechy. „To vůbec celý minulý rok nebylo. Je vidět, že lidé nevylézají, ubylo toho. Kupodivu mi přijde, že bylo méně i popáleninových traumat. Čeho zůstalo asi stejně, to jsou transporty pacientů s infarkty a mrtvicemi,“ srovnává lékař. Vrtulník letecké záchranné služby v roce 2019 vzlétl 605x, loni 524x.

Naopak pozemní záchranné službě výjezdů přibylo. „V tomto roce je vzletů méně, než v obdobných měsících minulých let, ale je to rozdíl pouze do deseti procent,“ srovnává záchranář Roman Pavelka. „Je to dáno tím, že nezmizely normální výjezdy, ale přibyly ti covidoví pacienti, kterých je hodně a je to náročnější v tom, že člověk musí mít ochranné pomůcky. Je to náročnější, než to bývá normálně,“ dodává Pavelka.

Letecká záchranná služba zasahuje v Olomouckém kraji, částečně ale také ve Zlínském a Pardubickém.

autor: bas
Spustit audio