V Určicích na Prostějovsku dokončí kanalizaci a opraví cesty, přibude i kruhový objezd

21. prosinec 2018

Po letech bez kanalizace se příští rok obyvatelé Určic na Prostějovsku dočkají jejího dokončení. Jakmile ale jedni dělníci obec opustí, nastoupí okamžitě jiní. Opravovat se totiž bude průtah směrem od Prostějova na Alojzov. A místo nepřehledné křižovatky u hřbitova vznikne kruhový objezd.

„Už tady měla být nejmíň před dvaceti lety,“ komentuje paní Hana fakt, že do stavby kanalizace se Určice s téměř patnácti sty obyvateli pustily až letos. Dělníci už dokončili zhruba třetinu prací, pokračovat budou po novém roce.

„Samotné položení potrubí by mělo být hotové do konce příštího roku,“ vysvětluje nezávislý starosta obce Petr Kouřil. To, že obec kanalizaci dosud neměla, ji zdržovalo od dalších investic. „Podle mě je tato akce stěžejní, od toho se odvíjí úplně všechno. Další opravy komunikací, nové chodníky a další infrastruktura,“ doplňuje starosta.

Právě proto v těchto dnech zároveň vedení obce jedná s Olomouckým krajem a plánuje rekonstrukci průtahu. Vyplývá to mimo jiné z krajské úřední desky. Současná cesta je ve velmi špatném stavu. „Je to hodně letitá dlážděná kostková komunikace, plánujeme kompletní výměnu této cesty,“ dodává Kouřil s tím, že v plánu je i přestavba křižovatky u hřbitova na kruhový objezd.

„Určitě je to nejlepší řešení. V zimě je to katastrofa a v létě ty kostky také bývají hrozné. Nevidím důvod proč to nebylo uděláno již dávno,“ krčí rameny paní Hana. Stavba průtahu by podle obce měla stát zhruba 45 milionů korun.

autor: tas
Spustit audio