V ústecké soutěži mladých klavíristů Virtuosi per musica di pianoforte uspěl místní Vladimír Kuželka

25. listopad 2017

Mezinárodní soutěž klavíristů do 16ti let ale ovládl čtrnáctiletý Chorvat Zvjzedan Vojvodić.

V nejmladší kategorii byla laureátkou sedmiletá Klára Gibišová. Devítiletý Vladimír Kuželka, který se učí hrát na Základní umělecké škole v Neštěmicích, obsadil druhé první místo. Je z muzikantské rodiny - jeho rodiče hru na klavír vyučují a hraje na něj i jeho sestra. Své dělené vítězství popsal stručně:

„Dobrý pocit, Tipoval jsem to spíš na to druhé místo,“ komentuje svůj výkon s tím, že absolutní vítěz se mu velmi líbil. A tím byl 14tiletý Zvjezdan Vojvodić z Chorvatska.

„Opravdu jsem to nečekal. Jsem vděčný rodičům, porotě, učitelům i kamarádům. Je to pro mě zatím největší úspěch,“ svěřil se s pocity krátce po vyhlášení výsledků.

Mezi skladbami se na koncertě soustředil déle než ostatní. „Je to pro mě běžné, potřebuji se vcítit do skladby i skladatele,“ vysvětlil. K Hraní na piano se dostal v sedmi letech, i když v rodině žádného muzikanta nemají. Na piano hraje každý den.

Předseda mezinárodní poroty, vedoucí klavírního oddělení pražské konzervatoře Milan Langer vysvětlil, čím Zvjezdan porotce nadchl:

„Ve svém nízkém věku je neuvěřitelně vybaven, co se týká techniky, ale také jako osobnost. Jeho interpretační nadání je naprosto mimořádné,“ řekl Milan Langer.

Zvjezdan Vojvodić za rok zahájí s orchestrem Severočeského divadla další ročník Virtuosi per musica di pianoforte.

autor: hau
Spustit audio