V záchranných stanicích přibývají ježci. Lidé se je ale často snaží zachraňovat zbytečně

11. říjen 2020

V průběhu podzimu začíná záchranným stanicím jedno z nejnáročnějších období v roce. Sezóna ježků. Na malé savce touto dobou můžeme venku často narazit při jejich cestě za potravou a přípravě na zimní spánek. Často se jedná ještě o mláďata, která by se sama nezvládla dostatečně vykrmit. A právě ta teď přijímají třeba i ve stanici v Rudě nad Moravou na Šumpersku.

Jitka Maixnerová ze záchranné stanice v Rudě nad Moravou kontroluje speciální plastové bedýnky. Ježci v nich jsou teď schovaní v seně, ale ti zvědaví po chvilce vylízají a začínají prozkoumávat okolí. „Ježci patří mezi dost náročná zvířátka, co se týče čistoty. Jsou to prostě čuňátka, každý den se musí čistit,“ popisuje Maixnerová.

V tuto chvíli je ve stanici více než dvacet ježků a další budou podle Jitky Maixnerové určitě přibývat. „Předloni to bylo sto, loni to bylo kolem stovky a letos to bude taky,“ odhaduje Maixnerová.

Ježci v záchranné stanici v Rudě nad Moravou

Často se ale stává, že lidé nosí ježky do záchranných stanic zbytečně. Řídit se mají velikostí. Pokud ježek váží nad 150 gramů, má velkou šanci v přírodě přežít. Podle Maixnerové je ale ideální do stanice nejprve zavolat a poradit se. „Jsme radši, když nám lidé volají, když ježka najdou. Poprosíme je, ať ho zváží a jestli normálně tlape, nejeví známky zranění, tak se nám často podaří, že lidé je přikrmují přímo na zahradách. Stačí miska s vodou a kočičí granule,“

S tím souhlasí i zoolog Jiří Šafář. „Ježci můžou rodit mláďata i poměrně pozdě. Mají i více vrhů v roce, takže můžeme potkat malé ježečky v období října. Záleží na velikosti. Pokud je ten ježeček opravdu malý, může se stát, že by tu zimu nepřežil,“ popisuje zoolog.

S blížící se zimou teď kromě dalších ježků očekávají v záchranné stanici v Rudě nad Moravou i větší množství netopýrů.

Spustit audio