V zámeckém muzeu v Čechách pod Kosířem vzniká nová expozice věnovaná filmu Po strništi bos

26. srpen 2017

Nejnovější snímek Zdeňka a Jana Svěrákových se před pár dny objevil v kinech. Rekvizity z filmu Po strništi bos se právě stěhují do zámeckého muzea v Čechách pod Kosířem, věnovaného této tvůrčí dvojici. Připravovaná expozice k filmu se otevře návštěvníkům na začátku září.

„Ve vitrínách budou předměty, které bezprostředně souvisí s natáčením filmu i s filmem samotným. Budou tu k vidění scénáře, kostýmy, nejrůznější dokumenty a samozřejmě fotografie,“ říká kastelán Martin Váňa. Kromě zatím prázdných vitrín ukazuje už dvě téměř hotová zákoutí: „Připomenou vrcholné scény z filmu Po strništi bos, například jak kluci najdou u potůčku leteckou pumu.“

Zmíněná puma zapíchnutá do písku v potoce je nejrozměrnější exponát. Jak se nakonec ve filmu ukáže, je to nádrž letounu Lockheed.

Originální kousek filmaři pečlivě zrestaurovali, teď ho návštěvníci v zámecké expozici uvidí spolu s drobnostmi, jako je pletený kříž, který malý Eda nosí na hlavě, nebo kostýmy Edovy maminky. „Každý den se na té expozici intenzivně pracuje. Postupně vidím, jak tato místnost získává svou specifickou tvář,“ dodává Váňa.

Na zámek v Čechách pod Kosířem se vydali i návštěvníci z Maďarska, kteří cíleně přijeli na prohlídku muzea filmů otce a syna Svěrákových. Kristian Illess a jeho rodina jsou prý jejich fanoušci: „Známe Kolju, což je asi nejznámější film, a taky pohádky.“

Muzeum filmů Zdeňka a Jana Svěrákových v Čechách pod Kosířem

Novou část věnovanou filmu Po strništi bos si prý nechají na příští rok, kdy se na Hanou opět chystají.

Rozšířenou expozici filmů Zdeňka a Jana Svěrákových uvidí první návštěvníci v pátek 8. září.

autor: bam
Spustit audio