V Želechovicích na Olomoucku někdo útočí na labutě. Ptačímu páru útočník otrávil mláďata, klackem napadl i dospělé labutě. Případem se zabývá policie

16. červenec 2019

Jediné labutí mládě přežilo útok traviče v Želechovicích na Olomoucku. Ten napadl labutí pár a jejich mláďata, které žijí na bývalé pískovně. Šlo o opakovaný útok na ptáky. Přestože pískovnu hlídají místní i ochranáři, napadením se nedaří zabránit. Řeší je teď i uničovský odbor životního prostředí. Na neznámého pachatele už podal trestní oznámení.

Pan Vladimír Hrabčík jezdí k bývalé pískovně v Želechovicích každý den. Kvůli koupání, ale taky páru labutí, který tady žije. Někomu ale na zdejší vodě zřejmě hodně vadí. „Přijeli jsme a dvě labuťátka chyběla, tak jsme je šli hledat. Jedno leželo tak deset metrů od místa, kam je chodíme krmit. Vedle něj byla hromádka fialovo-zeleno-žlutých granulí,“ líčí Vladimír Hrabčík, jak objevil umírající mláďata labutí. Na místo se na pomoc vydal Václav Csyk ze záchranné stanice v Bílé Lhotě - Pateříně. Podle něj na ptáky někdo nastražil jed na myši. Ze sedmi mláďat nakonec přežilo jen jediné, které zůstává v péči stanice. „Ještě stále je pod dozorem, dáváme vitamíny, které jsou nutné pro udržení toho tvora,“ popisuje Csyk.

Jed ale útočníkovi nestačil a nedávno surově klackem napadl i dospělé ptáky. Útok přežili, samice se teď zotavuje v záchranné stanici, samec zůstal na jezeře. Na labutě někdo zaútočil i v minulých letech.

Ondřej Csyk z útoků podezírá některého z rybářů. I proto, že v minulosti řešil rybářské háčky nastražené v rohlících, které labutě sežraly. Loni někdo uřezal jednomu z mláďat křídla.

Vedoucí záchranné stanice ale pro své podezření nemá důkaz. O případ se teď zajímá uničovský odbor životního prostředí. „Z naší strany za ochranu přírody můžeme uložit pokutu až dvacet tisíc, za usmrcení ptáka ze strany zákona o ochraně zvířat proti týrání až pět set tisíc,“ potvrzuje pracovnice uničovského odboru životního prostředí Martina Huběnková

Na neznámého pachatele odbor životního prostředí podal trestní oznámení. Na místě také zvažuje instalaci fotopastí. Vzhledem k opakovaným a stupňujícím se útokům ale zřejmě pracovníci záchranné stanice labutě přesunou na jiné místo.

autor: bas
Spustit audio