V zimě bahno, v létě prach. Tak to vypadá už dva roky v Polomi na Přerovsku, kde staví nový dálniční úsek

16. březen 2023 12:10

Jako na velkém staveništi žijí už druhým rokem obyvatelé Polomi na Přerovsku. Ve středu obce pracuje těžká technika silničářů, kteří mění čtyřproudovou cestu první třídy na dálnici.

Mnozí lidé ze stavebních prací radost nemají. Před časem se navíc dozvěděli, že budování nového dálničního úseku, který propojí Bělotín na Přerovsku a obec Rybí na Novojičínsku, nabírá zpoždění.

Obyvatelé Polomi už žijí prakticky na staveništi už druhým rokem. „Je to tak, stavba dost zasáhla do života obce,“ potvrzuje nezávislá starostka Marta Koubková. „Stavba probíhá přímo středem obce a ty důsledky jsou jasné: neustálé převážení materiálu, znečištěné komunikace, nemáme chodník kolem silnice třetí třídy, která prochází obcí, takže ohrožení chodců,“ dodává starostka.

Stavba dost zasáhla do života obce.
Marta Koubková, nezávislá starostka

Správce stavby Jan Šváb s vedením obce jedná a tvrdí, že do Polomi posílá čistící stroje i několikrát denně. „Pasportizace probíhala před stavbou a samozřejmě, pokud dochází k poškozování majetku i během stavby, tak proběhne i mimořádná pasportizace. Proběhne ale určitě po skončení stavby a kompenzace jsou samozřejmě ve hře,“ uvádí Šváb.

Vedení obce si ale na případné kompenzace ještě bude muset počkat. Stavba dálnice je totiž ve skluzu. Původně měla být hotová letos v létě, podle Jana Švába to ale bude minimálně o půl roku později. „Jedním z důvodů zdržení byly nalezené inženýrské sítě, které nebyly v projektové dokumentaci zakresleny a další z hlavních důvodů ještě byly archeologické nálezy,“ vysvětlil Šváb.

„Těšíme se, až to skončí. Sice přijdeme o všechny sjezdy na nájezdy na dálnici, ale ta doprovodná komunikace by nás pohodlně měla obsloužit jak ve směru na Olomouc, tak ve směru na Ostravu,“ komentuje starostka Koubková.

Dálniční úsek Bělotín - Rybí bude dlouhý 13 kilometrů. Jeho stavba přijde na více než 3 miliardy korun.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio