V zimě chraňte rostliny před sluncem, ne mrazem. A sníh házejte pod keře, radí zahradník

9. leden 2024

Zima udeřila plnou silou a teploty v posledních dnech padají hluboko pod nulu. Chystat teď zahradu na zimu je sice pozdě, ale přesto můžete rostlinám pomoci mráz zvládnout.

„Jak píše Karel Čapek v knize Zahradníkův rok, zahradníci nemají rádi leden takový, jaký bývá, hned nahoru, hned dolů. Zahradník by potřeboval nula až mínus nula celá devět stupňů a byl by spokojený. A když uhodí mrazy, tak začne mít starost o azalky, o rododendrony a nejradši by na ně navlékl kabát a nasadil jim čepici,“ říká František Hlubocký.

Kabát už dnes nemusíme svlékat, skvěle poslouží chvojí, a kdo nemá, může použít netkané textilie. Do ní je dobré obalit vše, co má listy. Růžičková kapusta, pór a všechny rostliny, které jsou v zimě zelené, a máme je určené třeba k jarní sklizni, je nutné přikrýt tak, abychom je chránili před sluncem. Na zimu jsou od přírody připravené, mráz jim nevadí.

Světlá netkaná textilie

„Podstatou zabalení není zadržet teplo, ale nepřipustit slunce k listům. V zimě rostlinám neškodí mráz, ale sluníčko, které svítí na zmrzlé listy a má tendenci odpařovat z nich vodu. A kořeny, které jsou ve zmrzlé půdě, tu vodu nedodávají. My řekneme, že rostlina zmrzla, ale ona se spíš usušila,“ vysvětluje zahradník. Vyhněte se tedy černým textiliím a použijte ty světlé.

Kabát z netkané textilie rostlinám v mrazu dobře poslouží

„Sníh je nejlepší peřina a je to i voda“, říká František Hlubocký a doporučuje sníh odhazovat pod keře. Chráníte tím kořeny. „Kořeny dřevin a také cibulovin, které už jsou zasazené, a to málo kdo ví, nejlépe rostou v zimě. Z jara už má strom starost dodávat vodu a energii do listí.“

Naši pozornost v mrazu vyžadují také rostliny, které máme venku ve velkých květináčích a nádobách. „Pokud jsou manipulovatelné, ideální je postavit je ke zdi, k domu a přehodit přes to chvojí nebo nějakou pytlovinu, aby na ně nemohlo sluníčko a nepromrzaly kořeny. A tam ještě musíme dávat trochu pozor, než nastoupí mrazy, tak pořádně zalít. Ale ne v mrazu, to chce včas, než začne zima, nebo počkat až to rozmrzne. Je to malý objem země a ta voda vymrzá. I prádlo na šňůře se usuší v mrazu. Během zimy můžeme dolévat, pokud je půda měkká,“ radí František Hlubocký.

Jak se v zimě postarat o pokojové rostliny? Co a kdy už můžeme zasít a co jsou microgreens? Poslechněte si celé povídání se známým pardubickým zahradníkem.

Spustit audio

Související