V zoo na Svatém Kopečku poprvé zvážili nedávno narozené fenky berberské

8. březen 2013

V zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce se s blížícím se jarem začínají rodit mláďata. Mezi první letošní přírůstky patří dva malí fenci berberští, které dnes ošetřovatelé poprvé zvážili. Zhruba měsíc stará mláďata tak musela poprvé na kratší dobu opustit svou matku.

„Váha je kolem 400 gramů, což je u těchto mláďat v tomhle věku normální váha. Mimo to, že jsme je vážili, tak jsme je ještě odčervovali pastou, kterou dostali přímo do tlamičky. To je prevence, to se dělá i u štěňátek, to se musí prostě dělat u mláďat,“ vysvětluje zooložka Jitka Vokurková.

Druhu pouštní lišky ze severní Afriky se v zoologické zahradě nedaleko Olomouce daří velmi dobře a rodí se tam pravidelně. Nejnovější přírůstky – samec a samice – přišly na svět 1. února.

„Vede se jim dobře. Mimo to, že se o ně vzorně stará matka, tak pomáhají i ostatní členové rodiny, kteří tady jsou,“ přibližuje Vokurková.

„Opravdu jim nic neschází, vypadají už téměř – nechci říct jako dospělí jedinci, ale v poměru ke svému tělu jsou na tom velmi dobře. Takže není nic, co bychom řekli, že je v nepořádku,“ dodává tisková mluvčí zoo Iveta Gronská.

autor: min
Spustit audio