V Zrcadlovém labyrintu Pavla Kožíška v Líbeznicích zažijete úchvatné optické klamy

19. září 2021

Zrcadlový labyrint v Líbeznicích u Prahy je součástí areálu Divadla kouzel Pavla Kožíška. Už to napovídá, že si v něm užijete optické klamy, iluze a efekty, které mohou vzniknout pomocí zrcadel. Před vstupem do labyrintu se můžete v Síni smíchu vidět díky prohnutým zrcadlům jako tlustí trpaslíci nebo naopak ve štíhlé verzi. V samotném labyrintu pak budete muset najít mezi zrcadly cestu ven.

V rámci Zrcadlového labyrintu narazíte na zdech na obrazy, které se pohybují, nebo díky optickým klamům obsahují několik výjevů najednou. Můžete si také posedět u levitujícího stolku nebo poslat přátelům vaši fotku, jak se vznášíte v antigravitační místnosti. Děti si prohlédnou kouzelnické rekvizity a třeba i vyzkouší nějaká kouzla anebo zkusí rozluštit hlavolamy. Ale nejvíc si tu užijete nejrůznější efekty zrcadel.

V Síni smíchu na vás čekají různě prohnutá zrcadla, která vás změní k nepoznání. Chvíli budete tlustým trpaslíkem nebo naopak dlouhánem, a možná se konečně uvidíte i krásní a štíhlí.

V zadní části komplexu vás pak čeká skutečný Zrcadlový labyrint. Stačí odhrnout závěs a ocitnete se v říši divů. Všude samá, proti sobě a kolmo stojící velkoplošná zrcadla a lišty. Je jich tu celkem 70 a působí jako v nějaké pohádce. Projít labyrintem vůbec není jednoduché a každý se při tom určitě dobře pobaví.

Zrcadlový labyrint tvoří 70 velkoplošných zrcadel

Cesta je samá zatáčka, slepé uličky a matoucí zákoutí a vůbec není poznat, kudy vede. Až má někdy člověk pocit, že zabloudil a není cesty zpět. Někteří zabloudí tak dokonale, že se zase vrátí zpátky na začátek a nikdy neprojdou na konec. A jsou i děti, které si labyrint proběhnou desetkrát sem a tam, a smějí se, že je rodiče nemohou najít. Tak přijďte zkusit, jak na tom budete vy. A raději choďte labyrintem opatrně, ať neodejdete s boulí na čele.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.