Václav Dvořák: Většina návštěvníků považuje naši botanickou zahradu za oázu klidu

Jaro patří k nejkrásnějším ročním obdobím. Můžeme trávit čas venku na zahradě, v parku nebo třeba v olomoucké botanické zahradě, které šéfuje Václav Dvořák.

Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci patří k nejstarším v České republice. Rozkládá se na ploše zhruba půl hektaru nedaleko Smetanových sadů a vidět v ní můžete kolem 1500 domácích i exotických druhů rostlin. Druhým rokem je zde otevřena takzvaná Semínkovna.

„Semínkovna je taková zajímavá platforma, jednak pro setkávání lidí a jednak pro sdílení osiva ať už okrasných, nebo užitkových rostlin a různých druhů zelenin. Kdokoli, kdo chce začít zahradničit nebo už zahradničí a má co nabídnout ostatním, může přijít vybrat si z nabídky semen nebo naopak svoje semínka sdílet s ostatními. Semínkovny obecně vznikly kolem roku 2013 ve Francii. Netrvalo dlouho a rozšířily se do celého světa,“ popisuje vedoucí univerzitní botanické zahrady Václav Dvořák.

Václav Dvořák ukazuje domeček pro včelky samotářky

Na 18. května chystají v místní botanické zahradě Den fascinace rostlinami, kde se můžete seznámit s nejjedovatějšími rostlinami ze sbírek katedry botaniky, dále s portfoliem detailů jarních květů fotografky Hany Martinkové nebo zjistíte, co dělat, když je rostlina nemocná.

„Obvykle tato akce probíhá jednou za dva roky, ale my jsme si řekli, že je to škoda a pořádáme jí každý rok. Letos jsme si vybrali téma Barevný svět rostlin, ať už z oblasti potravinářství, nebo speciálních technik, které se používají na barvení v laboratořích. Přijďte se k nám podívat, určitě je na co se dívat! Většina návštěvníků považuje botanickou zahradu za oázu klidu a každým rokem jich přibývá,“ dodává Václav Dvořák.

autor: cho
Spustit audio