Václav II. zavedl mincovní reformu a pražský groš platil za jednu z nejstabilnějších evropských měn. Z dětství si však odnesl traumata

27. červen 2024

Český král, který byl předposledním přemyslovským panovníkem. Jeho otec Přemysl II. Otakar zahynul poražen v bitvě na Moravském poli.

Václav se tak roku 1278 dostal v sedmi letech do poručnictví svého strýce Oty Braniborského a pět let byl vězněn na českých i německých hradech. Traumatické dětství patrně mohlo za neurotické rysy v jeho povaze: Václav upadal do záchvatů zbožnosti střídaných jejím pravým opakem, měl fobii z bouřky a také z koček. Jako dvanáctiletý se vrátil do Čech a povolal ke dvoru svou matku Kunhutu i jejího milence Záviše z Falkenštejna, kterému dal později setnout hlavu.

V době panování Václava II. se český stát stal uznávanou mocností střední Evropy. Přispělo k tomu hlavně objevení kutnohorských nalezišť stříbra. Václav II. zavedl hornický zákoník a mincovní reformu s novou měnou, pražským grošem, který platil za jednu z nejstabilnějších evropských měn.

Kutnohorské stříbro mu také umožnilo získat polskou a uherskou korunu. Založil Zbraslavský klášter a určil ho jako nové pohřebiště přemyslovského rodu. Zemřel ve čtyřiatřiceti letech v roce 1305.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio