Vajíčka jsou v každé kuchyně nezbytná. Jak udělat z jednoho bílku více sněhu?
15. duben 2022
Bez vajec se neobejde žádná hospodyňka. Za správných skladovacích podmínek mají trvanlivost až pět týdnů. Jak zachovat vyklepnuté žloutky déle čerstvé či jak udělat z jednoho bílku více sněhu?
- Žloutky zůstanou čerstvé i několik dní, když je ponoříte do mléka a necháte v lednici.
- Z jednoho bílku uděláte více sněhu, když k němu přidáte jednu polévkovou lžíci opravdu studené vody.
- Sníh se bude lépe šlehat, když přidáte pár kapek citronové šťávy nebo bílého octa se špetkou soli.
- Domácí majonéza se nesrazí, když budou mít olej i žloutky stejnou teplotu a olej budete přidávat po kapkách.
- I popraskaná vajíčka můžete uvařit tak, aby nevytekla. Stačí, když vodu pořádně osolíte.
- A ještě známá věc na závěr. Vajíčka se budou mnohem lépe loupat, když je necháte chvíli stát ve studené vodě.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.