Válí se vám pes v záhonech? Ustelte mu do měkkého

19. duben 2016

I takové téma tentokrát nabídl Zvěřinec, veterinární a chovatelská poradna Českého rozhlasu Olomouc. Hostem ve studiu byl veterinář František Špruček.

První informace jsou ale varující pro majitele koček.

Proč kočky tolik trápí kamínky v ledvinách a močových cestách? Právě veterinář František Špruček v posledních týdnech řeší vysoký počet případů ucpání močové trubice u koček vytvořeným kamínkem.

Kočky obecně trpí problémy s přijímáním tekutin. Pijí málo a ani ve stravě tekutin mnoho nedostanou, protože jedí převážně granule a kapsičky a masa málo.

„Pokud si všimnete, že vaše zvíře přestalo močit, nečekejte na nic a běžte k veterináři!“, varuje doktor Špruček. Někdy majitel přivede zvíře až po třech dnech a to už je pozdě. Pokud se močový měchýř tak dlouho nevyprázdní, dochází k jeho nekróze a posléze k úhynu zvířete.

Veterinář František Špruček

Proč mají kočky obecně takové problémy s pitným režimem se neví. Majitelé to mohou řešit fontánkami, kde voda protéká, také podáváním masa, případně masových konzerv, protože maso obsahuje hodně vody. Nedostatek vody pak pro kočku, a kterékoliv jiné zvíře, znamená velké problémy: záněty, močové kameny, které nejen že zvíře bolí a způsobují i krvácení, ale mohou se zapříčit a bránit průchodu moči, což pro zvíře může být smrtelné.

Jaké je řešení problému?

Především dieta, která může některý typ kamínků rozpustit. Pokud už kamínky v močových cestách jednou jsou a rozpustit se je nedaří, je na místě operativní odstranění.

Zajímavé dotazy jsme dnes ve Zvěřinci řešili. Tak třeba: „Co dělat, když se vám pes rád válí v záhonech květin?“, volala svoji zkušenost posluchačka Olga z Olomouce.

Řešení, které se osvědčilo, je jednoduché. Nastelte svému pejskovi dostatečně měkký a pohodlný pelíšek, zřejmě totiž u vás spí na tvrdém a tak hledá lepší podmínky. Dejte svému psovi dobré podmínky pro život, věnujte se mu a věřte,že budete mít pohodového psa, který nebude mít potřebu vám doma, nebo na zahradě něco ničit.

I další zajímavé dotazy jsme řešili: Proč se pes kříženec hodně třese a je nervní, kde hledat příčinu? Co ovlivňuje počet narozených králíčků? Nebo do jakého věky je vhodné, aby fenka čivavy měla štěňátka?

Odpovědi najdete v dalším vydání Zvěřince, veterinární a chovatelské poradny Českého rozhlasu Olomouc.

autor: zos
Spustit audio