Válka na Ukrajině, reakce ruských popů na ni, protirežimní protesty v Íránu, vzestup antisemitismu: Religionistická bilance roku 2022 se známými osobnostmi

2. leden 2023

Pořad o spiritualitě a společnosti Hergot! vstupuje do druhé dekády své existence společně s nevšedními hosty. Deset osobností odpovídá na otázky: Co nejhoršího se podle vás stalo v oblasti náboženství v loňském roce? Co nejlepšího? A co vás osobně nejvíc v roce 2022 duchovně povzbuzovalo?

Jako první odpovídají Pastoral Brothers Jakub Helebrant a Karel Müller. Toto youtuberské duo farářů Českobratrské církve evangelické upozorňuje na podporu války na Ukrajině ze strany ruského patriarchy Kirilla: „Absurdní nebo bizarní žehnání raket Satan od pravoslavných popů, to je asi to nehorší, co se mohlo v uplynulém roce stát.“

Po protestantských duchovních přichází na řadu naše oblíbená rabínka v zácviku Kamila Kopřivová, kterou zahřálo u srdce, jak se v Izraeli pomáhalo všem ukrajinským uprchlíkům, nebo analytik Jakub Ježek, hodnotící rok 2022 ve vztahu k islamistickému terorismu.

Dále se můžete těšit na pronikavé postřehy předsedkyně evropského klubu skeptiků Claire Kroulík-Klingenberg, katolického kněze, teologa a historika Tomáše Petráčka, islamologa Martina Klapetka, farářky Církve československé husitské Sandry Silné či našeho oblíbeného redaktora serveru iLiteratura Jana Lukavce.

Poslechněte si nový Hergot!

Spustit audio