Valy a Mělice nový most zatím nepropojí, výběr zhotovitele se komplikuje

4. říjen 2018 15:03

Po novém mostě přes Labe z Valů do Mělic se řidiči neprojedou ani příští rok, správa vodních cest musí zopakovat tendr na zhotovitele zakázky a navýšila taky její rozpočet o desítky milionů korun.

Historický vojenský most typu Bailey přes Labe z Valů do Mělic zatím k zemi nepůjde. Výstavba jeho nového nástupce totiž nabírá zpoždění. Důvodem jsou komplikace s výběrem zhotovitele na tuto čtvrtmiliardovou zakázku. Hlavní investor Ředitelství vodních cest teď kvůli tomu musí postupovat od znova a zopakovat výběrové řízení.

Do prvního výběrového řízení se letos přihlásily tři firmy, jenže ani jedna nenabídla nižší cenu, jinými slovy, nabídkové ceny uchazečů byly výrazně vyšší než schválený rozpočet akce, a to rozhodlo. Jak potvrdil mluvčí Jan Bukovský, Ředitelství vodních cest proto tendr za zhruba 220 milionů korun zrušilo.

40 milionů korun navíc

Podle Bukovského se na výsledku podepsala situace na stavebním trhu, kdy mají firmy hodně zakázek a nejsou motivované tlačit ceny dolů. Současně ale Bukovský dodal, že během několika dnů vyhlásí ŘVC nový tendr, tentokrát ovšem s navýšeným rozpočtem o 40 milionů korun.

Pokud tahle částka bude pro firmy zajímavější, mohly by mít vodní cesty vysoutěženou zakázku včetně podepsané smlouvy o dílo do konce letošního roku. To znamená, že by samotná stavba mostu ve Valech přes Labe měla začít až příští rok. Původně se ale mělo stavět už letos.

Mnozí řidiči nový most uvítají, někteří místní z něj ale radost nemají.  Na rozdíl od současného bude nový silniční most větší a obousměrný a hlavně vyšší, aby pod ním v budoucnu mohly proplouvat velké lodě.

Polovina lidí z Mělic a Lohenic nechce nový most přes Labe

Most se Valech

Přes 180 lidí obyvatel Mělic a Lohenic u Přelouče podepsalo petici proti stavbě nového mostu přes Labe. Nahradit má starý vojenský, který je podle Ředitelství vodních cest překážkou pro budoucí splavnění řeky do nedalekých Pardubic.

Někteří obyvatelé Mělic se ale obávají toho, že až nahradí ten stávající vojenský, nahrne se do obce nákladní doprava. Přes Mělice vede silnice nižší třídy na Lázně Bohdaneč a Hradec Králové a pro mnohé řidiče by to prý mohla být vítaná zkratka. Kraj jako správce silnice v minulosti ale přislíbil, že situaci pohlídá a bude-li to nutné, nákladní dopravu případně omezí.     

S nasazením říčního přívozu na Labe Ředitelství vodních cest stále počítá, po dobu stavby  nového mostu bude zajištovat přepravu z Mělic do Valů, ale jen pro pěší. Auta budou muset jezdit oklikou přes Přelouč. Podle Bukovského potrvá omezení zhruba jeden rok od zahájení stavby.       

autor: wol
Spustit audio

Související