Vánoce se blíží. Lesníci v Jizerských horách už vybírají vhodné stromky

Revírníci v Jizerských horách se začínají poohlížet po vánočních stromcích. Každoročně jich Lesy České republiky nabídnou lidem zhruba čtyři sta. Vytipovávání nejvhodnějších smrků a jedlí letos komplikuje kůrovcová kalamita.

V nižších partiích hor se kvůli napadeným stromům kácí mnohem více než obvykle. Naopak ve vyšších polohách, kde vánoční stromy rostou, se na těžbu kvůli kalamitám tolik nedostává.

„Ta kůrovcová kalamita ve vztahu k vánočním stromkům nás ovlivňuje spíše nepřímo, protože tady se oproti jiným, běžným letům těží méně. Tudíž vzniká i méně pasek a mlazin, kde by se ty vánoční stromky mohly řezat,“ vysvětlil lesní správce Michal Hovorka.

Na Vánoce se už připravují i některá města v kraji. Například v Libereci si už vybrali vánoční strom, který letos vztyčí na náměstí Evarda Beneše. Bude jím jedle bělokorá z pozemku v Šimáčkově ulici. Českému rozhlasu to řekla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Na náměstí před radnici strom dopraví 19. listopadu, rozsvítí ho v neděli 24. a na místě bude až do 7. ledna. Na adventní tržnici, která začne 30. listopadu, bude 36 stánků.

Jasno mají už i v České Lípě, kde vánoční strom rozsvítí 30. listopadu. Trhy jsou tam naplánované od 16. do 20. prosince, informovala mluvčí radnice Kristýna Brožová. 

autor: reČRoL
Spustit audio

Související