Vánoční buchtičky se rozplývají v puse. Helena Husáková je obaluje v perníku

Na makových buchtičkách si můžete pochutnat celoročně, i když je Helena Husáková z Prahy připravuje hlavně na Vánoce. Předvedla, jak dobrotu máčí v másle a řepném sirobu a následně obaluje ve strouhaném perníku. Buchtičky tím získají další chuť navrch.

Ingredience
  • Vánoční buchtičky
  • ½ kg hladké mouky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 100 g cukru
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 250 ml mléka
  • 1 celé vejce + 1 žloutek
  • ½ lžičky soli
  •  
  • Maková náplň
  • 200 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 100 g cukru krystal
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce rumu
  • rybízová marmeláda
  • 2 lžíce strouhaného perníku na zahuštění

Postup

Připravíme si kvásek z jedné kostky droždí, pár lžic mléka a lžíce cukru. Zamícháme a necháme 15 minut vzejít v teple.

Po vykynutí kvásek nalijeme do ½ kg hladké mouky, přidáme 10 dkg másla a cukr, vejce a žloutek a půl lžičky soli. Vařečkou zaděláme řidší těsto tak, aby se nelepilo. Těsto přikryjeme utěrkou, dáme do tepla a necháme cca 1 hod vykynout.

Mezitím si připravíme makovou náplň. Na sporák dáme hrnec s mlékem, nasypeme mletý mák, přidáme cukr, skořici a rum. Když hmota zhoustne a mák změkne, přidáme perník na zahuštění (případně marmeládu), aby náplň z buchtiček nevytékala.

Těsto po vykynutí zpracujeme, vyválíme plát silný asi půl centimetru a rádýlkem nakrájíme čtverečky cca 5 x 5 cm. Na čtverečky dáme náplň (můžeme použít cukrářský sáček), těsto zabalíme do uzlíčku a klademe vedle sebe na plech vymazaný máslem (spojenými rohy dolů).

Jednotlivé buchtičky už na plechu jednotlivě pomažeme máslem z boku, aby se od sebe dobře oddělily po vyndání z trouby. Pečeme při 170–180 stupních cca 30–45 minut.

Obalení buchtiček

250 g másla
250 ml řepného sirobu
strouhaný perník na obalení

Rozehřejeme ¼ másla, nalijeme 250 ml řepného sirobu. Zchladlé buchtičky do hmoty namočíme a rychle obalíme v nastrouhaném perníku. Skládáme na sebe, aby se v nich držela vlhkost z másla a sirobu. Tím také déle vydrží čerstvé.

Helena Husáková

Recept má po své babičce, která buchtičky pekla na každé Vánoce. Tradici drží v rodině Husákových dodnes. Na návštěvě nás přivítal i pejsek a dostali jsme na ochutnávku chlebíčky a slané šneky z listového těsta. A k obědu jsme mohli otestovat hned tři pizzy.

Recept prozradila Helena Husáková