Vánoční ladění s Českým rozhlasem Liberec

23. prosinec 2019

Vysílání na Štědrý den, Boží hod i Štěpána bude u nás ve znamení pohádek, vzácných hostů, dobrých skutků, tradic, toulek i svátečních melodií. Nechte se zlákat.

Přípravy svátečního vysílání Českého rozhlasu Liberec vrcholí a tak vám už můžeme poodhalit, na co se o svátcích můžete na rozhlasových vlnách těšit. Zeptali jsme se toho nejpovolanějšího, vedoucího libereckého Programu rozhlasového studia Pavla Kudrny, na jeho doporučení.

Čekání na zlaté prasátko

24. prosince Vás Iveta Kalátová v dopoledním vysílání zavede do liberecké Záchranné stanice Archa. Tam stojí velký vánoční strom, na kterém jsou zavěšena různá přání v podobě andělů a hvězdiček. Dobrá srdce mají nejenom tamní pracovníci, ale i návštěvníci. Společně například sponzorují vlaštovky a další poraněná divoká zvířata. Reportáž si můžete poslechnout v 10 hodin.
Štědrodenní odpoledne vám od 14 hodin zpříjemní Krkonošská vánoční poudačka v podání Václava Vydry, jejíž výchozí látkou jsou svébytné, dosud rozhlasově nepublikované vánoční texty paseckého písmáka a lidového vypravěče, Františka Karla Pacholíka. Po „poudačce“ se můžete těšit na svátečně laděný rozhovor s Helenou Vondráčkovou, proložený jejími oblíbenými vánočními písničkami, vzpomínkami na Vánoce s rodinou i na časy se skupinou Golden Kids.

Štědrý večer s klasikou

V regionálních stanicích Českého rozhlasu vznikl projekt „Rybovka zní nad Českem", kdy ve stejnou chvíli, v 18 hodin, bude všude znít Česká mše vánoční Jakuba Šimona Jana Ryby. U nás to bude v podání Symfonického orchestru Základní umělecké školy Liberec, pod vedením Věry Kolafové. Dále účinkují Sbor bývalých a současných žáků pěveckého oddělení ZUŠ a přátel školy pod vedením Ireny Kurfiřtová a sólisté: Petra Kerdová – soprán, Lenka Šťastná – alt, Jakub Ryšánek – tenor, Luděk Vele - bas, sólista Opery Národního divadla v Praze. Záznam byl pořízen 12. prosince 2019 v kostele Nalezení svatého Kříže v Liberci mistrem zvuku Josefem Šmejkalem.

Boží hod a procházka historií

Na 1. svátek vánoční dopoledne vás pozveme za Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením, kteří vás v 10 hodin zavedou do historických vánočních časů a jejich tradic a zvyků. K božíhodové odpolední kávě jsme pro vás připravili klasickou rozhlasovou pohádku Šípková Růženka, v podání hereckých mistrů Františka Smolíka, Jaroslava Marvana, Růženy Merunkové, Jaroslava Satoranského a dalších. Začíná ve 14 hodin. A pohádkově budeme i pokračovat, Jakub Marvan si k mikrofonu pozval Evu Hruškovou a Jana Přeučila a vzniklo z toho povídání o vánočních tradicích jejich dětství, prolínání tradic do současnosti, o jejich loutkovém divadle a došlo i na pohádky, hlavně na Popelku, kde Eva Hrušková hrála hlavní roli. Sváteční podvečer bude patřit Marku Řeháčkovi a jeho vánočnímu putování krajem. V 18 hodin vyrážíme na pouť s vyprávěním o tom, jak starý Liberec a jeho obyvatelé prožívali Vánoce.

Na Štěpána po návštěvách

Jestli jste na Štědrý den neviděli zlaté prasátko, nic se neděje. Ono vidělo Vás. Tak, jak dohlíželo na naše předky a jejich štědrodenní a štědrovečerní konání. O tradicích spojených s jídlem našich předků bude na Štěpána od 10 hodin pořad „Pod dohledem zlatého prasátka“. Ani na 2. svátek vánoční nevynecháme odpolední pohádku; budou to Tři zlaté vlasy děda Vševěda, na motivy Karla Jaromíra Erbena ji pro rozhlas napsal František Pavlíček a od 14 hodin v ní uslyšíte Luďka Munzara, Eduarda Cupáka, Miroslavu Hozovou, Josefa Kemra a další. Po pohádce se s Petrem Kumpfe a Davidem Hamrem vydáme na Vánoce u sousedů a budeme spolu s nimi objevovat vánoční tradice v Sasku a Lužici. A na druhý sváteční podvečer jsme pro vás připravili pořad Vánoční melodie regionu; komponovaný hudební pořad, ve kterém vás muzikolog Zdeněk Rakušan od 18 hodin seznámí s dětskými i dospělými sbory našeho kraje.

Něco mají všechny 3 dny společné

Na Štědrý den, Boží hod i Štěpána ve 12 hodin budou mimořádně písničky na přání i po telefonu, můžete si tedy zavolat a přát si tu svou, oblíbenou sváteční písničku.
Také Xaver za vámi přijde po všechny 3 dny, ve 13 hodin si bude zvát své sváteční hosty; budou to Zdeněk Troška, Naďa Konvalinková a Pavel Trávníček.
Stejně tak se celé svátky od 16 hodin potkáte s Patrikem Rozehnalem, který si chystá Humoriádu ve znamení pohádek a na Štěpána si dokonce pozval hned 4 pohádkové prince.
Od 17 hodin se pak každé sváteční odpoledne rozezní koledami.

Jak říká náš šéfredaktor, je opravdu z čeho vybírat a my se na vánoční setkání s vámi moc těšíme.

autor: reČRoL
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka