Vánoční strom pro Prahu dnes vyrazí z Rynoltic. Na Staroměstském náměstí má stát v úterý

25. listopad 2018

V Rynolticích pokáceli strom pro vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze.  Smrk ztepilý z Libereckého kraje vybrali pořadatelé pražských trhů z asi tří desítek stromů, které jim doporučili lidé z různých koutů republiky.

Strom měří 22 metrů a po jeho skácení napočítali 61 letokruhů. To podle odborníků znamená, že je strom starý zhruba 63 let, protože první dva roky roste jen kořen stromu a letokruhy se tak v kmeni netvoří.

Podle letokruhů je smrk starý přes 60 let

„Strom splnil všechny tři důležité podmínky. Zaprvé - je krásně rostlý, má rovnoměrné větve. Dendrologové nám potvrdili, že je v pořádku, což je také důležité kvůli bezpečnosti. Také je dostupný pro těžkou techniku,“ uvedla mluvčí vánočních trhů Hana Tietze.

Kácení smrku se v Rynolticích ujal několikanásobný šampion v kácení motorovou pilou Jiří Vorlíček. Vysoký strom musel ze zahrady vyzvednout jeřáíb. Smrk dnes z Rynoltic přesunou na obřím návěsu do skladu v Milovicích, odkud v noci z pondělí na úterý poputuje do Prahy. Strom vztyčí na Staroměstském náměstí v úterý a slavnostně ho rozsvítí v sobotu 1. prosince.

Kácení stromu pro pražské adventní trhy se ujal šampion v kácení Jiří Vorlíček

Smrk ztepilý poskytl organizátorovi trhů majitel zahrady, ve které vyrostl. Obával se totiž, že mu strom při silných vichrech spadne na dům.

Majitel stromu Slavomír Moc

 „Když začne foukat vítr, tak si vždy říkám, snad vydrží! Kdyby totiž spadl, mám ho v obýváku. Bylo mi také líto ho jen tak pokácet, takhle udělá ještě radost hodně lidem,“ upřesnil majitel stromu Svatomír Moc, proč strom do soutěže přihlásil.

Spustit audio