Vánoční trhy a oslavy adventu budou letos skromnější, v některých městech nebudou vůbec

21. listopad 2020

Budou letos vánoční trhy, nebo ne? To je otázka, kterou v posledních týdnech kvůli druhé vlně koronavirové pandemie řeší radnice i prodejci. Některá města v Olomouckém kraji už na ni odpověď de facto znají, jinde je situace pořád nejistá. Například v Olomouci, kde měly trhy podle původního plánu začít tento pátek.

„Naděje pořád neumřela. Každý den velmi bedlivě pozorujeme vývoj epidemiologické situace v České republice. Stále doufáme, že se vánoční trhy uskuteční, byť by začaly později, než bylo původně plánováno,“ krčí rameny Pavel Vysloužil, mluvčí společnosti Kulturní Olomouc, která organizuje vánoční trhy v krajském městě. Jasné už teď ale je, že by nevypadaly tak, jak jsou na ně Olomoučané zvyklí.

V úvahu nepřipadá kluziště ani kulturní program a fungoval by jen zlomek obvyklého počtu stánků. „Je v plánu jenom olomoucké Horní náměstí zhruba s 30 až 35 stánky. Ten počet stánků určitě doprovází i opatření, že by lidé mezi sebou měli i větší rozestupy,“ dodává Vysloužil. Podle Vysloužila se čeká na případná zmírnění koronavirových opatření.

V tuto chvíli je největší komplikací hlavně zákaz pití alkoholu na veřejnosti, bez stánků s punčem by se totiž trhy příliš nevyplatily.

Naopak organizátoři trhů v Přerově to jako zcela zásadní překážku nevidí. „Na první adventní neděli budou na Masarykově náměstí stánky nabízející svařená vína, punče a další pochutiny,“ říká mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová. Trhy ale mají fungovat pouze v takzvaném okénkovém režimu, kdy si lidé zakoupené nápoje nebo jídlo odnesou s sebou domů. Podle Chalupové ale ještě stále není vyloučená ani varianta, že stánky v Přerově nakonec nebudou.

Například v Šumperku je už úplné zrušení trhů více než pravděpodobné. „Vedení města to zrušilo a doporučilo radě města, která bude zasedat v úterý, toto rozhodnutí přijmout,“doplňuje vedoucí odboru kultury šumperské radnice Olga Hajduková.

Zcela jistě ale budou advent na městských náměstích připomínat vánoční stromy. V Olomouci nebo Přerově se rozsvítí na první adventní neděli a například v Prostějově už příští pátek. Přesný čas ale většinou radnice neuvádějí, chtějí tak zamezit příchodu většího počtu lidí najednou.

Spustit audio