Varhanní festival v Olomouci letos bude rozloučením s Englerovými varhanami na několik příštích let

30. srpen 2018

Výroční 50. ročník a symbolické rozloučení s Englerovými varhanami v olomouckém chrámu svatého Mořice. To jsou leitmotivy letošního mezinárodního varhanního festivalu. Začne v pondělí a nabídne celkem šest dramaturgicky odlišných koncertů.

Na vzácný nástroj se rozehrává regenschori a dramaturg festivalu v jedné osobě Karel Martínek. Podle něj už se oprava nástroje i elektroinstalace nedá dál odkládat. „Já bych řekl, že za těch 50 let, které uplynuly od poslední rekonstrukce, je zázrak, že ty varhany nepotřebovaly žádnou zásadní rekonstrukci a pořád hrají. Ale samozřejmě je to taková časovaná bomba. Už se může objevit kdykoliv cokoliv,“ komentuje.

Englerovy varhany si tak návštěvníci festivalu v plné kráse vychutnají letos naposledy. Pak si budou muset několik let počkat. Přehlídku zahájí právě Karel Martínek. „První, zahajovací koncert bude 3, září. Zazní mimo jiné transkripce Sinfonietty Leoše Janáčka nebo skladby inspirované svatováclavským chorálem nebo českou státní hymnou,“ říká varhaník.

Průřez historií festivalu na CD

Na zahajovacím koncertu představí ředitel pořádající Moravské filharmonie Jonáš Harman i průřezové CD. „Za těch uplynulých 50 let, které budeme na tom zahajovacím koncertě prezentovat, a od té doby bude i k prodeji,“ uvedl ředitel.

Do Olomouce přijede například i mladý italský varhaník Paolo Oreni, který zvítězil v mnoha prestižních soutěžích. Třetí koncert bude podle Martínka malou dramaturgickou specialitou: „Zazní velká improvizovaná suita inspirovaná biblickou knihou Genesis a hlavním interpretem bude francouzský varhaník Thomas Ospital.“

Opravdovou varhanickou špičku si mohou návštěvníci 50. varhanního festivalu v Olomouci vychutnat 19. září při závěrečném koncertu. Představí se jeden z nejvýznamnějších současných francouzských varhaníků Daniel Roth. „Představí hudbu svých předchůdců v pařížském kostele svatého Sulpicia,“ dodává Karel Martínek.

Englerovy varhany by měly být opravené v roce 2021. Organizátoři festivalu proto už teď jednají o dočasném přesunutí následujících ročníků do jiných kostelů ve městě.

autor: bam
Spustit audio