Varhany u svatého Mořice v Olomouci čeká rekonstrukce. Potrvá až tři roky

18. leden 2018

V Olomouci začínají opravy několika významných památek. Z evropských fondů na ně jejich správci a majitelé čerpají stovky milionů korun. Novou podobu tak bude mít olomoucká radnice, poutní areál na Svatém Kopečku, Přemyslovský palác nebo chrám svatého Mořice s největšími varhanami ve střední Evropě.

S varhaníkem Karlem Martínkem jsme se dostali po schodech na kúr a už stojíme před krásnými varhanami. „Michal Engler byl ten, kdo ten původní barokní nástroj postavil v letech 1740 až 1745,“ říká Martínek.

Teď varhany potřebují generální opravu. Nástroj s nezaměnitelným zvukem se musí doladit tak, aby byla možná souhra s orchestrem. „Ještě před 10 lety nebyl zásadní problém se souhrou s orchestrem. Teď už to ale problém je,“ dodává varhaník.

Karel Martínek ukazuje také kabeláž kolem varhan, která volá po opravě. „Ve varhanách jsou kilometry různých vodičů, nízkého napětí, vysokého napětí, a to je věc, která je v havarijním stavu. Tady u hracího stolu mě to kopnout nemůže, ale když člověk vleze do nitra varhan nebo do zázemí, kde je motor, různé transformátory a podobně, tam už nebezpečí být může. Nemluvě o tom, že existuje také nebezpečí požáru,“ popisuje Martínek.

Varhanní festival se přesune do jiných kostelů

Nabízí se otázka, co bude oprava varhan znamenat pro provoz farního kostela. „Nejhorší je právě to, že varhany budou mimo provoz. Odhadujeme, že to bude dva až tři roky. My tady samozřejmě chceme nějaký hudební doprovod zachovat, ale budeme to muset řešit nějakým náhradním, nejspíše elektronickým nástrojem, který se samozřejmě nikdy nevyrovná zvuku píšťalových varhan. Ten bude umístěn nejspíš u oltáře,“ říká Karel Martínek.

A co bude znamenat oprava Englerových varhan pro mezinárodní varhanní festival? „Shodli jsme se, že úplné přerušení festivalu by nebylo dobré, takže bude od příštího roku probíhat v jiných kostelích. Bude jich více, největší favorité jsou katedrála svatého Václava a kostel svatého Michala, které mají taky krásné varhany. Na druhou stranu je to pěkná příležitost ukázat těm umělcům a veřejnosti, že i tyto varhany jsou výborné a dá se na ně koncertovat. Takže to je ta nejpravděpodobnější vize, jak bude festival v následujících letech probíhat,“ uvedl varhaník.

Změna místa konání se podle Martínka promítne i v dramaturgii festivalu. „Vychází to z toho, jak varhany v těch kostelích vypadají. Varhany na dómě, to je nástroj ryze romantický, to znamená, že nikdy na něm nebude znít dobře barokní hudba, nebude na něm znít dobře velká část moderní hudby. Na druhou stranu varhany u svatého Michala, ty jsou už trošku univerzálnější nástroj, tam už se toho dá hrát více. A pokud by byla ve hře například i Panna Marie Sněžná, tak to je zase nástroj ryze barokní, tam se nedá hrát hudba romantická,“ vysvětluje.

Rekonstrukce začne po letošním festivalu

Letošní varhanní festival i vzhledem k tomu, že má v Olomouci jubilejní 50. ročník, by se ale ještě měl odehrát v kostele svatého Mořice. „Vzhledem k tomu, že rekonstrukce má být financována z evropských zdrojů, je tam jednak obrovská administrativa a je tam taky spousta věcí, u kterých ještě nejsme schopni stoprocentně říct, jak budou probíhat. Teď je vize taková, že s pracemi by se mělo začít na konci léta, ale já věřím, že v součinnosti s firmou, která bude tu rekonstrukci provádět, budeme schopni ještě zde uskutečnit varhanní festival a ihned po něm by se měla rekonstrukce rozběhnout,“ doplnil Martínek.

Opravy se dočká i vyhlídková věž s cimbuřím zavřená kvůli sérii sebevražd. Těm by mohlo podle mluvčího Národního památkového ústavu v Olomouci Vlastimila Staňka bránit nové zábradlí: „S architektem, který zpracovává projekt obnovy, byla dohodnutá kovářsky zpracovaná mříž, což je sice viditelnější prvek, ale zajistit stálý dohled na vyhlídce věže je vzhledem k finančním nákladům nereálné.“

Na rekonstrukci čeká také jeden z posledních následků druhé světové války v Olomouci. Chrámovou hlavní věž poničili němečtí vojáci, když tam zabavovali zvon. Počítá se i s malým muzeem varhanářství. V Olomouci se aktuálně dokončuje rekonstrukce renesanční radnice, dále začala oprava části Přemyslovského paláce a letos se začne i s obnovou poutního areálu na Svatém Kopečku.

autor: bam
Spustit audio