Včelařská sezóna začala, zloději kradou úly i se včelstvy. Často na objednávku

2. květen 2015

Policie v regionu vyšetřuje na začátku včelařské sezóny už dva případy ukradených úlů i se včelstvy. Podle včelařů zloději na jejich majetek pořádají nájezdy každoročně, často na objednávku.

„Většina těch malých včelařů, včelaři s deseti včelstvy, je s těmi včelstvy sžitá a ta ztráta je pro ně samozřejmě i srdeční záležitost. Pokud tato včelstva několik let ošetřuje a ze dne na den zjistí, že mu zmizela včetně včelařského zařízení,“ říká Pavel Matlas, předseda včelařů z Olomoucka.

Statistiky si sice včelaři nevedou, se zloději se ale potýkají každý rok. Většinou jdou prý najisto a včelstva kradou na objednávku. A to zvlášť na jaře, kdy je cena včelstev větší.

Nepomůže proti nim ani fotopast: „Zloději jsou stále rafinovanější. Stal se nám případ, že včelař měl na odlehlém stanovišti umístěný fotoaparát a nahrál zloděje, ale zloději měli na hlavách kukly, takže už s tím počítali, naložili včelstva na nákladní automobil a během deseti minut s nimi odjeli,“ říká Pavel Matlas.

Jeho slova potvrzuje mluvčí policie Marie Štrbáková. V Olomouckém kraji teď policie řeší dva případy ukradených úlů. Nejprve zloději ukradli 30 včelstev s horními nádstavci úlů na Prostějovsku a minulý týden si odnesli, tentokrát z Pňovic na Olomoucku, 14 úlů i s včelstvy.

„Včelaři způsobil škodu ve výši 49 000 korun. Policisté po zloději pátrají. Za přečin krádeže hrozí v tomto případě až dva roky ve vězení,“ říká Marie Štrbáková.

autor: tas
Spustit audio