Včelařství není jen koníček. O učební obor v Horních Heřmanicích mají zájem lidé kolem padesátky

1. červen 2019

Včelařství je věda, řekne vám každý chovatel. V Česku dokonce existuje několik škol, na kterých se můžete oboru vyučit. Druhým rokem ho nabízí například Střední škola gastronomie a farmářství v Horních Heřmanicích na Jesenicku. Studenty oboru lze snadno zaměnit s pedagogy, zatím se na něj hlásí zejména ryzí nadšenci „v letech." My jsme je zastihli na praxi, na zahradě jednoho ze studentů.

Praxe učebního oboru včela v Horních Heřmaniích

Antonín Pavlů je domácí, k jeho úlům se právě jdeme podívat. „Začal jsem včelařit minulý rok se dvěma včelstvy, z jednoho mi uletěl roj. Jeden roj jsme se studenty zase chytili, rak teď mám tři včelstva,“ říká pan Antonín.

Vaši žáci jsou starší než vy sám, jaké je to učit studenty ve věku vašich rodičů? „Je to velice příjemná změna učit někoho, kdo ví, co chce a má o to zájem. Sami si hledají literaturu, články. Připadám si tu spíš jako takový mentor,“ popisuje učitel Jan David.

Zda se bude obor včelař v Horních Heřmanicích vyučovat i příští rok je zatím nejisté. Doteď totiž dorazila pouze jediná přihláška. Učitel Jan David ale věří, že se ročník naplní během prázdnin.

autor: aja
Spustit audio