Ve Chválkovicích vyroste odpadové centrum za 270 milionů. Olomouc si na něj ale bude muset půjčit

29. duben 2021

Vybudovat nové odpadní centrum se vedení města rozhodlo kvůli špatnému stavu stávajícího sběrného dvora a třídící linky. Olomouc, jedno z nejzadluženějších měst v České republice, si na stavbu vezme úvěr. Do stavby se dělníci pustí na podzim, hotové by mělo být na začátku roku 2023.

Platné stavební povolení a právě vypsané výběrové řízení. Tak popisuje v těchto dnech start nového odpadového centra náměstek primátora Otakar Bačák z hnutí SpOLečně. „Nejdůležitější z toho považuji ten sběrový dvůr, nový, moderní. Dalším je re-use centrum, místo, kam se odevzdávají věci, které jsou schopné ještě k použití. Další část je samotná třídící linka. Bude tam i kapacita pro to, aby se školy mohly přímo v tomto areálu seznámit se všemi fázemi toho cyklu. V areálu nám zůstává i překládací linka, na které lisujeme směsný komunitní odpad, který potom odvážíme ke spálení,“ popisuje náměstek. Letos na podzim dělníci v areálu Technických služeb začnou s pracemi zatím za 56 milionů korun. „Vybudování té infrastruktury, to znamená kanalizace, vodovody, záchytné nádrže na dešťovou vodu, protože tam bude hospodaření s dešťovou vodou tak, jak vyžaduje zákon,“ dodává Bačák. Stavba bude pokračovat celý příští rok, až do začátku roku 2023.

Vybudování odpadového centra v Olomouci oceňuje i předseda ekologické organizace Děti Země Miroslav Patrik. Ten může porovnávat se zkušenostmi z Brna. „V Brně se ta centra osvědčila, postupně se v nich rozrůstají typy odpadů, které se v nich skladují. Takže si myslím, že do budoucna by město mělo jít tímto směrem,“ říká Patrik.

Na nové odpadové centrum si město podle náměstka Bačáka vezme překlenovací úvěr. „Celkový objem té investice počítaný bez DPH činí 270 milionů korun, z toho očekávaná dotace je asi 70 milionů korun. Celá ta investice je krytá úvěry, jak část našeho spolufinancování, tak ta část dotované investice. Na tu použijeme překlenovací úvěr, a po získání té dotace ho budeme zase vracet,“ vysvětluje Bačák.

Produkce odpadů podle webu města je téměř 36 tisíc tun ročně. Z toho je 16 tisíc tun komunální odpad, zbytek tvoří využitelný odpad. Do budoucna proto město zvažuje vybudování dalšího nového sběrného dvora v části Nové Sady.

autor: bam
Spustit audio