Ve čtyřech městech Olomouckého kraje budou mít záchranáři nová stanoviště

21. srpen 2016

Hned čtyř nových stanovišť se dočkají v Olomouckém kraji záchranáři. Bude to ve Šternberku, Zábřehu, Jeseníku a Uničově. Budou stát víc než 95 milionů korun a kraj si chce při financování pomoct i dotacemi.

Některé stávající základny záchranářům už nevyhovují. Například ve Šternberku jim výjezd k zásahům komplikují parkující auta - stanoviště totiž sídlí uprostřed areálu nemocnice a oni tak nemají pro sanitky samostatný výjezd.

Vrchní sestra Lukáš John usedá s lékařem do sanitky. Šternberští záchranáři sídlí v nemocnici, a protože z areálu nemají samostatný výjezd, čeká je složité proplétání mezi budovami a parkujícími auty pacientů.

„Tady na křižovatce u lékárny nám výjezd bývá často komplikován klienty místní lékárny areálu nemocnice, kvůli kterým musíme často čekat. Mnohdy je musíme i dovolávat do vozidel, aby si s vozidlem odjeli, abychom mohli vyjet,“ popisuje John.

Přímý výjezd ze stanice ale není to jediné, co záchranáři potřebují. Pro sanitky jim tu chybí garáže a parkují, je tak venku před budovou.

Ta je samotná více než 100 let stará a ještě před časem v ní sídlila školka. Třeba kanceláře mají zdravotníci přímo ve skladu. Nahlíží sem i Petr Kříž náměstek ředitele olomouckých záchranářů.

„Přestavba pro nás není řešením. Obrovskou výhodou by pro nás byla výstavba nové základny, kde by záchranná služba získala zázemí jak pro garážování a přípravu vozidel na zásah, tak moderní zázemí pro záchranáře,“ říká Kříž.

Podobná je ale situace i v ostatních městech v kraji. Radní se teď rozhodli, že tam záchranářům postaví nová stanoviště. Bez dotací se ale neobejdou. Potřeba bude více než 95 milionů korun.

„Peníze na stavbu výjezdových základen chce Olomoucká kraj získat z Integrovaného regionálního operačního programu. Ve výzvě s názvem Stanice integrovaného záchranného systému jsou celkm více než dvě miliardy korun,“ potvrzuje mluvčí hejtmanství Kamila Navrátilová.

„Fungujeme na hraně všech předpisů a norem, které teď jsou. Nejideálnějším řešením by pro nás opravdu byla výstavba nové základny,“ uzavírá Lukáš John.

autor: kra
Spustit audio