Ve Fakultní nemocnici Ostrava už funguje mobilní odběrové místo

14. březen 2020 13:46

V areálu Fakultní nemocnice Ostrava dnes začalo fungovat mobilní odběrové místo pro pacienty, kteří mají podezření, že se nakazili koronavirovou infekcí. Lidé tam přicházejí či přijíždějí auty od rána. Místo je však určeno pouze pro ty, kteří nejdříve volali na linku 112 a vyšetření jim doporučil epidemiolog.

„Pacientům, kteří nebudou mít doporučení, sestry odběr opravdu provést nemohou. Ještě dodávám, že pacienti, kteří přijedou do areálu z ulice K Myslivně vlastním vozem, z něj vůbec nevystoupí,“ uvedla mluvčí nemocnice Iva Piskalová. Lidé by měli vjet vozem do stanu, kam za nimi na odběr přijde sestra.

Čtěte také

„Dělá se výtěr z nosohltanu a z krku, ne z mandlí, ale z oblouků. Takovou štětičkou uděláme výtěr, dáme to do média a posíláme na zdravotní ústav,“ popsala vrchní sestra kliniky infekčního lékařství Šárka Kumorová.

Personální situace na oddělení je podle ní nyní poměrně napjatá. „Náš kolektiv z kliniky infekčního lékařství jezdí sanitu. Včera (pátek) bylo 18 výjezdů, dneska už je hlášených 11, a to je ráno, takže je to hodně náročné a musíme zajistit celou kliniku,“ řekla Kumorová krátce po otevření mobilního odběrového místa.

Čtěte také

Ředitel FNO Jiří Havrlant řekl, že nemocnice má pro hospitalizaci pacientů s novým koronavirem vyčleněny dvě stanice. V jedné jsou nyní tři pacienti s touto infekcí. „Jsou v dobrém klinickém stavu na standardním lůžku. Co se týče ventilací, tak máme vyčleněnu JIPku šestilůžkovou a teď jsme ještě připravili druhou šestilůžkovou, takže máme 12 lůžek, rozšířili jsme ten počet jednou tolik,“ řekl ředitel.

V Moravskoslezském kraji je nyní podle hejtmanova náměstka Martina Gebauera šest lidí s potvrzenou nákazou nemoci COVID-19. Ministerstvo zdravotnictví uvádí na webu jiný údaj než Gebauer, podle ministerstva je v Moravskoslezském kraji nakažených deset, v celém Česku je potvrzených případů 150.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související