Ve městech Olomouckého kraje se rýsují radniční koalice. Šumperk čeká na skončení senátních voleb

12. říjen 2018

Ve třech velkých městech Olomouckého kraje už se politici po komunálních volbách dohodli na složení budoucích radničních koalic. Jasno už mají v Olomouci, Přerově a Jeseníku. V Šumperku s vyjednáváním čekají nejprve na uzavření senátních voleb.

Vítězné hnutí ANO se v Olomouci dohodlo na čtyřčlenné koalici s ODS, lidovci a hnutím spOLečně. Primátorem krajského města má být Miroslav Žbánek z hnutí ANO. „Zároveň jsme se domluvili na dalším postupu časovém, na přípravě a ladění koaliční smlouvy tak, abychom začátkem příštího týdne mohli tento dokument projednat v rámci svých zastupitelských klubů a příslušných schvalujících orgánů a dospět k závěrečnému podpisu,“ dodal Žbánek.

Přerov povedou následující čtyři roky hnutí ANO, ODS, lidovci a TOP 09. Jejich zástupci dnes podepsali dohodu o spolupráci. Primátorem města se zřejmě stane dosavadní náměstek Petr Měřínský z hnutí ANO. Budoucí koalice bude mít v 35členném zastupitelstvu 18 křesel.

Město Jeseník bude s největší pravděpodobností řídit koalice Jeseník srdcem a Pro Jeseník. Českému rozhlasu to potvrdila lídryně hnutí Jeseník srdcem a dosavadní místostarostka Zdeňka Blišťanová z TOP 09. Vítěznému sdružení Jeseník srdcem a druhému uskupení Pro Jeseník dohromady patří v 25členném zastupitelstvu 17 křesel. Písemnou dohodu podle ní uzavřou strany do dvou týdnů.

Jednání se účastní i hejtman

Na koalici se dohodli už i v Prostějově. Hnutí ANO spojí síly s PéVéčkem, ČSSD s ODS. Post primátora obsadí hnutí ANO, které nominovalo svého lídra a současného náměstka hejtmana Františka Juru. Koaliční smlouva bude podepsána příští týden v pondělí, potvrdila dnes ČTK dosavadní primátorka Alena Rašková z ČSSD.

V Šumperku budou podle hejtmana Ladislava Oklešťka, který je členem vyjednávacích týmů, politici o budoucí vládě ve městě vyjednávat až po skončení senátních voleb.

Ve vedení Šternberka, dalšího z větších měst kraje, bude ODS společně s ČSSD, Koalicí pro Šternberk a zástupci Nezávislé volby. V radě města tak proti minulému období bude chybět hnutí ANO. Naopak přibyla TOP 09, které je součástí Koalice pro Šternberk. Starostou zůstane i nadále Stanislav Orság z ODS.

autor: mid | zdroj: ČTK
Spustit audio