Ve Ptení opravují zničenou silnici k nádraží

6. červenec 2020

Několikaletý spor Ptení na Prostějovsku a Olomouckého kraje ohledně stavu silnice vedoucí k místnímu vlakovému nádraží, kterou ničí přetížené kamiony naložené dřevem, je u konce. Dělníci začínají s přípravou její rekonstrukce. Investici uhradí obec. Na opravy jí ale zhruba třetinu částky přispěje hejtmanství.

Geodeti právě zaměřují vyfrézovanou silnici vedoucí k vlakovému nádraží ve Ptení, aby stavební firma mohla v příštích dnech položit nový asfalt. „Rozpočet máme milion osm set tisíc,“ říká nezávislý starosta Ptení Jiří Porteš.

Opravovaná silnice k nádraží ve Ptení

Obec se dlouho dohadovala kvůli poničené silnici a přetíženým kamionům vozícím dřevo z okolních lesů s Olomouckým krajem. Ten jí totiž silnici daroval s tím, že je nevyužívaná. Jenže kvůli kůrovcové kalamitě se situace změnila a obec žádala pomoc při opravě.

„Ke komunikaci jsme dali omezení na 30 kilometrů v hodině, protože se tady hodně prášilo. Kraj nám sem občas pošle policii s váhami,“ dodává starosta. Kromě toho si obec nechala zpracovat posudky, díky kterým mohla omezit i váhu projíždějících kamionů na sedm a půl tuny. Nakonec se Ptení rozhodlo opravit i silnici. To potvrzuje i mluvčí kraje Eva Knajblová, podle které dotaci schválili krajští zastupitelé. Stavbu pod svými okny sleduje i jeden z místních obyvatel, Antonín Hajnyš, který si na nadměrnou prašnost a hluk opakovaně stěžoval.

Opravovaná silnice k nádraží ve Ptení

„Je spravená plocha před nádražím, takže to vypadá úplně jinak. Hlavně bláto, které bylo zdrojem znečištění, je teď pryč. Je to určitě lepší, než to bylo,“ On i vedení obce věří, že tím skončí několik let trvající spory.

autor: tas
Spustit audio